Jön az év egyik legjobban várt bokszmérkőzése

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.03.10 | Sport | Olvasási idő: 4 perc
Jön az év egyik legjobban várt bokszmérkőzése

Jake Paul bokszolt már volt NBA-játékosokkal, visszavonult harcművészekkel és még néhány profi bokszolóval is, de a következő meccse iránti érdeklődés minden eddigit túlszárnyalhat. Július 20-án a texasi Arlingtonban található AT&T Stadionban Mike Tyson ellen lép ringbe – a mérkőzést pedig élőben fogja közvetíteni a Netflix.

Mike Tyson igazi bokszlegenda, akit senkinek sem kell bemutatni, de valószínűleg kevesen tudják fejből a statisztikáit, ezért elevenítsük fel az eredményeit: a hatszoros nehézsúlyú bajnok 58 győzelemmel és 44 kiütéssel (ebből 24 az első menetben volt) a történelem egyik legrettegettebb bokszolója. Azonban a legenda titulus egyúttal azt is jelenti, hogy mindezeket az eredményeket hosszú évek alatt érte el és már hosszú idő eltelt azóta, hogy elérte pályafutása csúcsát.

Mike Tyson a júliusi mérkőzés idején már 58 éves lesz, és legutóbb 2020 novemberében szállt ringbe Roy Jones Jr. ellen, akkor döntetlen lett az eredmény.

Ironikus módon azon az eseményen verekedett Jake Paul a korábbi profi kosárlabdázó Nate Robinson ellen, ez volt a bokszoló második profi mérkőzése. Jake Paul pedig még mindig csak 27 éves, tehát akárhogy is számoljuk, három évtizeddel fiatalabb Tysonnál, négyéves profi karrierje során pedig 9-1-es és 6 KO-s mérleggel rendelkezik. Robinson legyőzése óta Paul legyőzte a korábbi UFC-sztárokat, Nate Diazt, Anderson Silvát és Tyron Woodley-t (kétszer), mielőtt átállt volna az olyan profik elleni küzdelmekre, mint Andre August és Ryan Bourland, akiket az első menetben kiütött. Karrierje egyetlen vereségét Tommy Fury-tól szenvedte el, aki 2023 februárjában a zsűri döntése nyomán került ki győztesen a párharcból.

A meccs a Netflix számára is mérföldkő lesz, hiszen ez az első alkalom, hogy sportmérkőzést közvetít a streaming platform.

A vállalat tavaly novemberben szerződött a Paul’s Most Valuable Promotions (MVP) bokszolóirodával. A texasi engedélyezési és szabályozási hivatal, a küzdősportokat felügyelő Lone Star State testülete még nem jelentette be, hogy Tyson és Paul mérkőzése hivatalos profi meccsnek vagy bemutatónak minősül-e majd.

„Paul az évek során jelentősen fejlődött bokszolóként, így nagyon szórakoztató lesz látni, hogy egy „gyerek” akarata és ambíciója mire képes egy ikon tapasztalatával és adottságaival szemben” – mondta Tyson egy sajtónyilatkozatban. „Ez egy olyan pillanat, amikor bezárul a kör, amit több mint izgalmas lesz végignézni, hiszen én indítottam el őt a bokszolói útján a Roy Jones Jr. elleni meccsem előmérkőzésén, és most azt tervezem, hogy végzek vele.”

„Őrület belegondolni, hogy a második profi mérkőzésemen azzal váltam ismertté, hogy Mike Tyson előmérkőzésén kiütöttem Nate Robinsont” – idézte fel a múltat Paul a saját nyilatkozatában. „Most, kevesebb mint négy évvel később, én magam állok ki Tyson ellen, hogy kiderüljön, megvan-e bennem, ami ahhoz kell, hogy legyőzzem a boksz egyik leghírhedtebb bunyósát és legnagyobb ikonját. Az MVP megalapításától számítva mindössze két és fél év alatt a történelem legnagyobb mérkőzését készülünk megrendezni, egy mérkőzést az Egyesült Államok legnagyobb NFL-stadionjában, amelyet élőben közvetít a világ legnagyobb streaming platformja – ez a bizonyítéka mindannak, amit ilyen rövid idő alatt elértünk.”

A mérkőzés híre megosztotta a szakmát, Stephen Jones bokszedző nyilatkozata szerint nem is szabadna létrejönnie az eseménynek:

„Mike 58 éves lesz a tervezett mérkőzés időpontjára, és valójában nem szabadna engedni, hogy fizetett bunyóban vegyen részt a nyilvánvalóan jó természetes ösztönei ellenére sem.”

Az összecsapás minden bizonnyal az év egyik legjobban várt mérkőzése lesz.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!