A nárcisztikus férfiaknak az orgazmussal is gondjuk lehet

Szász Nóri Szász Nóri | 2022.07.18 | Szex | Olvasási idő: 3 perc
A nárcisztikus férfiaknak az orgazmussal is gondjuk lehet

Egyre több kutatás foglalkozik a nárcisztikus személyiségzavarral, és azzal, hogy milyen jellegzetes ismérvei vannak a nárcisztikus embereknek. Egy új tanulmány most egy egészen új szemszögből vizsgálta a kérdést, a kutatók pedig érdekes megállapítást tettek a nárcisztikus férfiak kapcsán.

Az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének munkatársai (Varga Balázs András, Sal Dorottya és Hevesi Krisztina), valamint az amerikai Valparaiso Egyetem munkatársai arra jutottak, hogy a nárcisztikus férfiaknak az orgazmus elérésével is gondjai adódhatnak.

Az erősen nárcisztikus férfiak a korai magömléssel éppúgy küzdenek, mint az orgazmus elérésével

A tanulmány absztraktja szerint a nárcizmust már korábban is összefüggésbe hozták a szexuális- és általános kapcsolati elégedettség mértékével, de eddig nem vizsgálták a szexuális funkció, illetve diszfunkció szempontjából, ami szintén befolyásolja ezeket a kimeneti változókat. A kutatás ezért a szexuális nárcizmus, a szexuális funkció és diszfunkció, valamint a szexuális- és a kapcsolati elégedettség közötti összefüggéseket vizsgálta.

Az eredmények jelentős eltérést mutattak számos paraméter tekintetében a nárcisztikus és nem nárcisztikus férfiak között. A kutatás eredményeiről a Qubit is beszámolt: „A magas szexuális nárcizmussal illetett résztvevők erősen egyetértettek az olyan állításokkal, mint hogy

  • „a szexben én szeretek irányítani”,
  • „úgy gondolom, hogy különleges stílusom van a szexben”,
  • „az érzelmi közelség könnyen a szexuális élvezet útjába állhat” és
  • „a szexben önmagam kielégítése a legfontosabb”.

Ezek a férfiak nagyobb valószínűséggel számoltak be több szexuális partnerről, gyakrabban cserélték partnereiket, többször maszturbáltak (amit nagyobb valószínűséggel preferáltak a partnerrel történő szexszel szemben), de alacsonyabb volt a szexuális és a párkapcsolati elégedettségük is.”

A kutatók egy ellentmondásra is felfigyeltek, ugyanis a magasabb szexuális nárcizmus szignifikánsan összefüggésbe hozható különböző szexuális diszfunkciókkal: az egyik a korai magömlés, míg a másik az orgazmusra való képesség csökkenése. Tehát a nárcisztikus férfiak vagy nagyon gyorsan, vagy csak nagyon lassan képesek elérni az orgazmust.

Összefoglalásként a kutatók kiemelték, hogy a nárcisztikus férfiakat elsősorban a saját gyönyör elérése mozgatja és a szexuális örömöket sokkal inkább az orgazmusból nyerik, semmint a kapcsolati interakcióból vagy az intimitás megéléséből. Hajlamosabbak a korai magömlésre (feltehetően a szexuális kapcsolat korai szakaszában) és az ejakuláció elérésének nehézségeire (feltehetően a kapcsolat újdonságágának csökkenésével), ami arra utal, hogy szexuális izgatottságukat inkább szituációs, mint belsőleg stabil tényezők vezethetik.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!