Szárnyal a luxusautó-piac, a Rolls-Royce és a Bentley is történelmi sikerrel zárta az évet

Rolls-Royce - luxusautó-piac

A Rolls-Royce és a Bentley 2021-es beszámolója is megérkezett, amelyből kiderül, mindkét márka történelmi sikerrel és rekordeladásokkal zárta az évet.

A Rolls-Royce tavaly összesen 5586 autót szállított le világszerte, ez a legtöbb autó, amit a márka 117 éves története során valaha eladtak. A Bentley is rekordot döntött, tavaly mintegy 14 659 autót értékesítettek, ami 31 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Történelmi siker a luxusautó-piacon

Példányszámra levetítve az ilyen alacsony eladási adatok egy mainstream márka, de akár a legtöbb prémium márka esetében is egyértelmű kudarc lenne.

Az olyan autógyártók számára azonban, amelyek olyan autókat kínálnak, mint például a 455 ezer dolláros Rolls-Royce Phantom vagy a 200 ezer dolláros Bentley Flying Spur, ezek a mutatók történelmi sikert jelentenek.

Tekintettel az alacsony eladási számokra, egy új modell vagy modelverzió bevezetése jelentős hatással lehet az eladásokra. Így történt ez a Rolls-Royce esetében is, hiszen tavaly volt az újratervezett Rolls-Royce Ghost első teljes gyártási éve, amelyet 300 ezer dolláros induló árával praktikusabb és megfizethetőbb alternatívának tartanak a Phantommal szemben. A Rolls-Royce ráadásul bemutatta a Ghost Black Badge változatát is, amely igen népszerűnek bizonyult a fiatalabb Rolls-Royce vásárlók körében.

A Bentley eközben sikerének nagy részét egy új hibrid verzió bevezetésének köszönheti. A márka legnépszerűbb modelljének számító, összes eladott Bentley Bentayga SUV 20 százaléka a tavaly bemutatott hibrid modellváltozat volt. Míg a Bentayga eladásai 48 százalékkal nőttek 2020-hoz képest, a Flying Spur eladásai mintegy 88 százalékkal emelkedtek annak köszönhetően, hogy a korábban elérhető 12 hengeres mellett egy olcsóbb, V8-as motorral felszerelt változatot is bemutattak.

Az új modellek bevezetése mellett a Rolls-Royce, a Bentley és a Lamborghini is arról számolt be, hogy jelentősen megnövekedett az érdeklődés a luxusautó-piac kínálata iránt.

Habár a Lamborghini 2021-es beszámolója még nem érhető el, egy decemberi interjúban Stephan Winkelmann vezérigazgató azt mondta, hogy az eladások jó úton haladnak abba az irányba, hogy történelmi sikerrel zárják az évet.

“Az idei év már most magasabb, mint a valaha volt legjobb év” – fogalmazott Winkelmann.

Csak az Egyesült Államokban – a márka legnagyobb piacán – a Lamborghini tavaly 2472 járművet szállított le, ami 11 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

(Kiemelt kép: Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója)

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!