Ne nézz fel! – Meryl Streep ötletéből született Orlean elnök halála

ne nézz fel - meryl streep

Figyelem, a cikk spoilereket tartalmaz, így aki még nem látta a Ne nézz fel! című filmet először pótolja azt, utána pedig térjen vissza a cikkre!

Az elmúlt napok egyik legfelkapottabb témája a Ne nézz fel! című film, megkockáztatjuk még az omikronnal is felvette a versenyt, és nem véletlenül. A film zseniálisan figurázza ki a kormányok és a média nemtörődömségét és ignoranciáját, amikor az emberiség jövője a tét.

Adam McKay rendező filmjében ugyan az emberi civilizáció történetére egy meteorit tesz pontot, a film párhuzamba állítható azzal, ahogy a világ vezetői kezelik a klímakatasztrófát.

Mert ahogy egy tüntetéseken felbukkanó transzparensen is szerepel: minden katasztrófafilm azzal kezdődik, hogy a politikusok nem vettek komolyan egy tudóst. Ebben a katasztrófafilm karikatúrában is épp ez történik, csak klímakutatók helyett az asztrofizikusok felfedezéseit nem veszik komolyan.

A film mondandója mellett pedig a forgatásról is egyre több érdekességet lehet megtudni. Például a színészek arról számoltak be, hogy Leonardo DiCapriónak egy jeges tóból kellett kimentenie két örökbefogadott husky-ját, akik elkísérték a forgatásra. Az is kiderült, hogy DiCapriót teljesen zavarba hozta, hogy Meryl Streepet hátulról meztelenül mutatták a filmben, még akkor is, ha nem is ő volt az, hanem egy testdublőr. Ha pedig már Meryl Streep, kiderült, hogy az általa alakított Orlean elnök halála a színésznő fejéből pattant ki.

A film epilógusában azt láthatjuk, hogy kiválasztottak egy szűk csoportja – értsd a befolyásos és gazdag emberek – még a meteorit becsapódása előtt elhagyja a Földet, hogy új hazát keressen az emberiségnek. Röpke 22740 év pőre hibernáció után megérkeznek egy színes CGI világba, ahol különös, tollas, dínókra emlékeztető lényeg laknak. A csecsemők ártatlanságát jelképező meztelenségükben az emberek elkezdenek barátkozni a helyi lakosokkal, ám hamar kiderül, hogy ez annyira nem jó ötlet, az egyik csőrös lény ugyanis szétmarcangolja a hozzá közelítő elnököt.

Orlean sorsát egy korábbi jelenetben megjósolják, hogy egy brontorac fogja megenni, de ekkor még nem értjük, hogy mit is jelent ez, és inkább azt gondolhatjuk, hogy a használt program egyértelműen nem jól jelzi, hogy ki hogyan fog meghalni. McKay szerint azonban az egész történetszál a véletlen műve volt.

„Rylance, Meryl és Jonah szereplésével forgattuk a jelenetet a BASH irányítótermében a második indítás alkalmával” – mondta McKay. „Úgy gondoltam, hogy játszanunk kellene. Miért nem beszéltek valamiről? Sose tudhatod. Valami feljöhet.” Meryl pedig, aki nagyszerű improvizátor, azt mondta: „Tudni akarom, hogyan fogok meghalni!” Mi mást kérdezhetett volna az általa alakított nárcisztikus, önimádó Orlean elnök?!

Ahogy játszottak, felmerült, hogy Jonah Hill karaktere, Jason a becsapódás után három nappal haljon meg, miután fertőzött emberhúst evett. Aztán McKay azt mondta Streepnek: „Mi lenne, ha megenne egy lény?” Többször felvették a jelenetet, és minden alkalommal más volt a lény neve, a végső vágásnál aztán a brontoracot használták.

Eredetileg is terveztek egy epilógust a végefőcím közben, de az teljesen máshogy nézett volna ki. Eszerint a landolást követően az emberek elkezdték volna kolonizálni az új bolygót és házakat építeni, ám a munkásokat szállító űrhajó felrobbant volna útközben. Ekkor a Mark Rylance által alakított Peter Isherwell elkiáltotta volna magát, hogy egymilliárd dollárt ad annak, aki épít neki egy házat. Aztán a következő ember elkiáltja magát, hogy ő pedig kétmilliárdot ad, a következő már ötöt, aztán tizet és így tovább. És akkor rájön a néző, hogy ezen a bolygón, csak milliárdosok vannak…

Illett volna egy ilyen folytatás a film hangulatához és mondandójához, de nézőként a tömény társadalomkritika után jó volt egy ilyen ötletes gaget látni. Plusz aztán a lezárásban még megkapjuk Jasont, ahogy a katasztrófa utolsó túlélőjeként azért még lájkokat és feliratkozásokat gyűjt a videójában.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!