Az Erste Bank megveszi a Commerzbank magyarországi leányvállalatát

Commerzbank - Erste Bank - 2021

A frankfurti székhelyű Commerzbank AG és az Erste Bank Hungary Zrt. megállapodott a Commerzbank magyarországi leányvállalatának adásvételéről – jelentették be a pénzintézetek pénteken.

A tranzakció várhatóan 2022 második felében zárul, ezt követően az Erste Bank a hitelintézetet saját szervezetébe integrálja, ezzel tovább bővítve vállalati üzletágát.

Az ügyfélszámlák átadása várhatóan jövő év második felében valósulhat meg, az ügyfelek kiszolgálása az átmeneti időszakban is a megszokott rendben zajlik – jelezték.

Andreas D. Schwung, a Commerzbank Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az Erste Bankban olyan partnert látnak, amely elkötelezett a kapcsolatközpontú üzleti szemléletük folytatása mellett.

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak sikeres akvizíciói – a Citibank magyar lakossági üzletága, az Aegon lakástakarékpénztára, vagy a Random Capital online brókercég megvásárlása – után a tranzakció eredményeként további növekedést és a hatékonyság javulását várja.

Az adásvételen túl az Erste Csoport és a Commerzbank AG egy átfogó együttműködésről is megállapodott.

Ez megnyitja a Commerzbank vállalati ügyfelei számára az Erste Csoport közép- és délkelet európai hálózatának egyes piacait és szaktudását, illetve biztosítja az Erste Bank ügyfelei számára a Commerzbank németországi szolgáltatásaihoz való hozzáférést a tranzakció zárását követően.

A magyarországi leánybank értékesítése az idén februárban nyilvánosságra hozott “Commerzbank 2024 Stratégia” része, amelyben a bank bejelentette kivonulását egyes nemzetközi piacokról, így Magyarországról is, hálózatának racionalizálása érdekében.

A Commerzbank AG közel harminc éve hozta létre magyarországi leányvállalatát, amely mára a vállalati hitelek állományát tekintve 3 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkezik. A bank 2020. év végi mérlegfőösszege megközelítette a 400 milliárd forintot.

Az Erste Bank vállalati üzletága az elmúlt öt évben megháromszorozta hitelállományát; az üzletág éves átlagos növekedési üteme több mint 20 százalékos volt.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója novemberi sajtótájékoztatóján elmondta: 45,1 milliárd forintra ugrott az Erste Bank adózás utáni nyeresége az idei első kilenc hónapban az előző év azonos időszaki 12 milliárd forinthoz képest. A profit jelentős emelkedése részben a működési eredmény 37,8 százalékos növekedésének eredménye, ami 76 milliárd forint lett.

A vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 14 százalékkal nőtt 2020 első kilenc hónapjához képest, így a kötvény- és a hitelállomány együtt több mint 3 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi értéket.

A kkv-k hitel- és kötvényállománya egy év alatt 14 százalékkal bővült, míg az új kihelyezés 31 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki teljesítményét. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új finanszírozás 57 százalékkal nőtt éves összevetésben, az állomány azonban így is 13 százalékkal csökkent. A nagyvállalatok és önkormányzatok esetében az új kihelyezés volumene 14 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a hitel- és kötvényállomány egy év alatt 13 százalékkal növekedett. Az ügyfelek számlaforgalma minden szegmensben 30 százalékot meghaladó mértékben bővült az előző év azonos időszakához képest.
(MTI)

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!