Covid-mentes szigetekkel mentené meg az idei szezont Olaszország

Igényesférfi.hu Igényesférfi.hu | 2021.04.13 | Gasztró & Utazás | Olvasási idő: 3 perc
Covid-mentes szigetekkel mentené meg az idei szezont Olaszország

Perzselő nyár, dolce vita hangulat és covid-mentes szigetek – az olasz kormány a népszerű üdülőhelyek immunizálásával mentené meg az idei üdülőszezont.

 

Görögország példáját követve – ahol a szigetek nagy részén már beoltották az egész lakosságot-, a közelmúltban az olasz kormány is párbeszédet kezdeményezett a polgármesterekkel annak érdekében, hogy biztosíthassák a működő és biztonságos nyári szezon feltételeit.

A fokozott Covid-19 intézkedések bevezetésében élen jár Campania régió, azon belül is Capri és Ischia szigete, ahol elindult a teljes lakosság tömeges oltása, hogy a szigetek minél hamarabb megkezdhessék a turisták fogadását.

A kormány már fontolóra vette a modell nemzeti szinten való kiterjesztését, több kisebb olasz sziget polgármestere is levélben kérte a szigeten élő lakosság mihamarabbi beoltását, tekintettel arra, hogy ezeken a helyeken szinte mindenki a turizmusban dolgozik és Massimo Garavaglia, turizmusért felelős miniszter szerint így akár a június eleji szezonnyitás is elképzelhető lehet, a koncepció nem aratott osztatlan sikert. Míg a közvetlen érintettek örömmel fogadták a potenciális intézkedéseket, a megkülönböztetett figyelem és prioritás, ami a turisztikai szegmenst érintené az oltási kampányban, jelentős kritikát kapott.

A modellt ellenzők többsége azt nehezményezi, hogy nem lehet regionális szinten megkülönböztetni, hogy például Capri vagy Nápoly lakossága élvezzen prioritást az oltási kampányban. A javaslat támogatói ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a koronavírus-járvány a turizmus – és vendéglátás szegmensét sújtotta drasztikus mértékben, a tervezhetőség pedig elengedhetetlen az újranyitáshoz.

Az olasz GDP 13 százalékát az idegenforgalom adja

Olaszországban az idegenforgalom a nemzeti GDP mintegy 13 százalékát teszi ki, a kedvelt turisztikai célpontok számára a nyár elengedhetetlen a gazdasági túléléshez. Az elvesztett téli szezon és a kora tavaszi ismételt bezárás után sokan most a kormányt szorgalmazzák a nyitásra. Az elmúlt napokban többek között Milánó és Róma városában is tiltakoztak az éttermi tulajdonosok és kereskedők a hosszan tartó bezárások miatt, a kormány viszont még nem engedett a nyomásnak: „Még nincs dátumunk az újranyitásra, fontolóra vesszük, minden attól függ, hogyan alakulnak a fertőzési trendek és az átoltottság”- mondta sajtótájékoztatón Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke.

Habár Olaszország a naponta átlagosan regisztrált 15 000 új aktív megbetegedéssel és 500 halálesettel javuló tendenciát mutat, a most meghozott intézkedések kulcsfontosságúak lehetnek az idei szezon és az idegenforgalom szempontjából, hogy nyár elejére jelentős javulást tudjon felmutatni az ország.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!