Új világbajnokságot indít a FIFA

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2024.04.24 | Sport | Olvasási idő: 2 perc
Új világbajnokságot indít a FIFA

A The New York Times információi szerint új, a labdarúgó-világbajnoksághoz hasonló futballtornát tervez a FIFA, a globális közvetítési jogokat pedig az Apple szerezheti meg. Az egy hónapos versenysorozatot első alkalommal az Egyesült Államokban rendeznék meg, és erre már 2025 nyarán sor kerülhet.

Új, a világbajnoksághoz hasonló globális tornát tervez a nemzetközi labdarúgás csúcsszerve, a FIFA. Az egy hónapos rendezvénysorozatnak első ízben az Egyesült Államok ad majd otthont, a globális közvetítési jogokat pedig az Apple szerezheti meg. A The New York Times úgy tudja, a nemzetközi szervezet már korábban tárgyalásokat kezdeményezett a techóriással, és áprilisban be is jelenthetik az együttműködésről szóló megállapodásukat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a versenysorozat csak az Apple+ előfizetői számára lesz-e majd elérhető, vagy ingyenesen is megtekinthetők lesznek a mérkőzések.

A tornát először 2025. június 15. és július 13. között rendezik majd meg, vagyis egy évvel a következő világbajnokság előtt – egy olyan időszakban, amikor a labdarúgóknak általában nem kell nagyszabású világeseményekre készülniük.

A FIFA korábban azt nyilatkozta, hogy az új bajnokság neve „Mundial de Clubes FIFA” lesz, de a legfrissebb hírek szerint ezt még felülvizsgálhatják.

Az Apple a múltban is megtalálta a számításait a futballközvetítések piacán. A The New York Times felidézi, hogy a techóriás tíz évre megszerezte az amerikai profi labdarúgó-bajnokság, vagyis a Major League Soccer globális közvetítési jogait, méghozzá egy 2,5 milliárd dolláros megállapodás keretében. Az ehhez hasonló lehetőségekre más streamingplatformok is gyakran lecsapnak: az Amazon Prime 2022 óta rendszeresen közvetít amerikaifutball-mérkőzéseket, a Netflix pedig elsősorban a sportdokumentumfilm műfajára összpontosít, de a cég nemrég a WWE Raw nevű pankrációs show közvetítési jogait is megvásárolta, méghozzá 5 milliárd dollárért.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!