Az HBO kirúgta a Fehér Lótusz oroszpárti színészét

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2024.02.08 | Film | Olvasási idő: 3 perc
Az HBO kirúgta a Fehér Lótusz oroszpárti színészét

Miloš Biković három évvel ezelőtt nyert orosz állampolgárságot, Vlagyimir Putyin pedig még 2018-ban adományozott neki fontos kitüntetést. Az HBO Max az ukrán külügy nyomására vált meg a színésztől.

Megvált az HBO Miloš Bikovićtól, a Fehér Lótusz szerb származású, markánsan oroszpárti színészétől. A kirúgás előzménye, hogy az ukrán külügy élesen bírálta az HBO Maxot, amiért Bikovićnak szerepet ajánlottak a nagysikerű sorozat következő évadában. A színész 2021-ben kapott orosz állampolgárságot, 3 évvel korábban pedig maga Vlagyimir Putyin tüntette ki az orosz művészet és kultúra népszerűsítéséért.

Biković azt mondta, 2019-ben nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tiltották ki Ukrajnából. Kijev szerint a színész műsorokat forgatott a Krím-félszigeten, valamint az Ukrajna ellen irányuló orosz inváziót is helyeselte.

„HBO, szerinted az rendben van, hogy egy olyan személlyel dolgozol, aki támogatja a népirtást és megsérti a nemzetközi jogot?” – olvashattuk az ukrán külügyminisztérium korábbi bejegyzésében, mely az X felületén jelent meg. Nos, a Deadline értesülései szerint az HBO azóta pontot tett a történet végére: elbocsátották Bikovićot.

A színész ezt követően közleményt adott ki, melyben kommentálta a fejleményeket: „Megtiszteltetés volt számomra, hogy A Fehér Lótusz részese lehettem egy olyan tévésorozatban, amelyet nagyra becsülök, és olyan kollégákkal dolgozhattam együtt, akiket mélyen tisztelek. Részvételem azonban a művészet körén kívül eső okok miatt nem lehetséges, és nem hajlok meg semmilyen narratíva előtt, amely feddhetetlenségemet akarja veszélyeztetni.” Érzése szerint olyan lejárató kampány áldozata lett, mely a művészi szabadságot szűkíti. „Egy ilyen narratíva eredménye az abszurditás diadala és a művészet veresége” – fogalmazott.

Ha a szerb színész nem is, Arnold Schwarzenegger fia már biztosan szerepelni fog a Fehér Lótusz új évadában, méghozzá Michelle Monaghan, Parker Posey, Jason Isaacs, Leslie Bibb, Dom Hetrakul és Tayme Thapthimthong partnereként.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!