Leminősítették a francia sztárséf 3 Michelin-csillagos éttermét

Guy Savoy - Michelin csillag

A francia sztárséf, Guy Savoy 2002-ben nyitott étterme két évtizeden át őrizte státuszát a gasztronómia csúcsán, a legfrissebb Michelin Guide ajánlásai között azonban három csillag helyett már csak kettő áll az étterem neve mellett – erősítette meg a Michelin-csoport.

A most 69 éves Guy Savoy tavaly novemberben zsinórban hatodik alkalommal vehette át a La Liste világ legjobb séfjének járó elismerését, éttermét pedig 2002 óta jegyezték a háromcsillagos ligában.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy döntéseinknek milyen hatása van az érintett éttermekre”

– áll a Michelin Guide közleményében. „Bizalom alapú kapcsolatot ápolunk ínyenc olvasóinkkal, akik azt várják, hogy ajánlásaink komolyak és megbízhatóak legyenek, hogy útmutatást adjunk a választásukhoz. A minősítések viszont nem állandóak, évente újraértékeljük őket.”

Savoy már gyerekként belekóstolt a gasztronómia világába családi éttermük, a La Buvette de l’Esplanade konyháján keresztül, majd 15 évesen kezdett tudatosan készülni a pályára. Hosszú éveket töltött a legjobb francia éttermek konyháján, mielőtt 1980-ban megnyitotta első saját éttermét Párizsban. A francia sztárséfnek három másik étterme is van Párizsban, egy pedig Las Vegasban.

A Guy Savoy mellett Christopher Coutanceau háromcsillagos éttermét is kétcsillagosra értékelték a legújabb ajánlóban, míg három másik kétcsillagos francia éttermet egycsillagos étteremre minősített a legfrissebb Michelin Guide.

2019-ben Marc Veyrat volt az első séf, aki beperelte a Michelint, miután Haute-Savoie-ban található La Maison des Bois nevű éttermét leminősítették kétcsillagos státuszra. A döntés állítólag a szufléhoz használt sajtnak volt köszönhető. A bíróság azonban ellene döntött azzal az indokkal, hogy a séf nem bizonyította, hogy a leminősítés valóban kárt okozott neki.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!