Férfi fogamzásgátlás Magyarországon

Dr. Bógyi György Dr. Bógyi György | 2015.05.12 | Andrológia/Urológia | Olvasási idő: 3 perc
Férfi fogamzásgátlás Magyarországon

A férfiak fogamzásgátlása törvényi úton szabályozott, jelenleg Magyarországon egy elfogadott eljárás van, ez pedig a műtéti fogamzásgátlás.
Bizonyos betegségeknél gyógyszeres hereműködés felfüggesztés (kémiai kasztráció) is lehetséges, de ezek indikációs területe nem a fogamzásgátlás. Prosztatarák esetén találkozunk ilyen kezeléssel, mely jelenleg nem operábilis, ún. előrehaladott daganatoknál végzendő kezelési mód.

Fogamzásgátlás (átmeneti) lehetséges tesztoszteron tartalmú injekciós kezeléssel is. Ez a legtöbb esetben átmenetileg függeszti fel az ivarsejtek termelését, de a normális megtermékenyítés visszatérésének ideje nem ismert pontosan: néhány hónaptól, néhány évig is eltarthat. Ilyen mellékhatást észlelünk testépítő szerek használata során. Ilyenkor nem orvosi javallatra történik a tesztoszteron bevitel.

Hogyan történik a műtéti fogamzásgátlás?

Hazánkban férfiaknál a határ a fogamzásgátlást szabályozó törvény szerint a 40. életév betöltése, illetve 3 vérszerinti gyermek megléte. Az operációt írásban kell kérni a műtétet végző orvos osztályvezető főorvosától. Ezt a kérést 6 hónap múlva meg kell ismételni írásban. A műtét ezt követően 6 hónap múlva végezhető el legkorábban.
Bizonyos esetekben (feleség, élettárs egészségügyi állapota, kontraindikációk egyéb fogamzásgátló módszerekre) a műtét korábban is elvégezhető egyéni méltányosság alapján. A műtét fizetős szolgáltatás.

Műtét során helyi érzéstelenítésben a két oldali ondóvezeték átvágására, lekötésére kerül sor. Egy-egy kis darabot kimetszünk szövettani vizsgálatra, hogy valóban az ondóvezeték lett-e átvágva. Műtét után még 3 hónapig kell a párnak védekezés melletti házaséletet élnie, ugyanis a spermium raktárakból az ivarsejtek ennyi idő alatt ürülnek ki. Ekkor ondóvizsgálat szükséges, s ha nulla lesz a spermiumok száma, akkor tekinthető a műtét sikeresnek, s innentől fogva nem kell a párnak védekeznie.

A beavatkozás elvégzése előtt javasoljuk az ondó fagyasztva történő tárolást spermabankokban, ugyanis váratlan esetekben felmerülhet az újabb utód nemzésének igénye is. Az ún. ondóúti rekonstrukciós műtétek nem mindig sikeresek, s ekkor a fagyasztott ondó segítségével elvégzett, mesterséges megtermékenyítés segíthet a párnak.

Hazánkban ez a fogamzásgátló módszer nem igazán elterjedt, a férfiak félnek az őket érintő beavatkozásoktól, attól tartanak, hogy férfiasságuk emiatt csorbát szenved, pedig erről nincs szó. A merevedési képességet, magömlést a műtét nem befolyásolja negatív irányban. Amelyik működés műtét előtt is megfelelő volt, az az is marad.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!