A BMW M850i képekben - Felejthetetlen egyéjszakás kaland

Földi Tamás Földi Tamás | 2019.03.26 | Sebesség | Olvasási idő: 6 perc
A BMW M850i képekben - Felejthetetlen egyéjszakás kaland

Vannak lehetőségek, amelyek a nagyon szerencsések számára is csak egyszer adódnak az életben. A kiváltságosoknak is legfeljebb csak néhányszor. A jóból általában mértékkel adnak, de pont ez éltet és inspirál arra, hogy újra és újra átéld az élményt. A limitált szériás BMW M850i vezetése során is ez volt az érzésem. A BMW újra csatasorba állította a legendás szériát, mi pedig elhoztuk az élményt képekben!

A legtöbb márka életében eljön a pont, amikor a jövőbe tekintés helyett ha egy rövid időre is, de visszanyúl a múltba. Korábban már beszámoltunk róla, hogy 19 év után újra feléleszti a 8-as sorozatot a BMW, amely ezúttal a a 6-os sorozat helyét veszi át a palettán. Nehéz ma már bármilyen szektorban újat mutatni, az autós ágazat pedig megkockáztatom, hogy jelenleg a leginnovatívabb iparágak egyike. Naponta érkeznek újabb sajtóhírek, hogy ki mit talált ki, amivel úgy gondolja, hogy előrébb viheti az autózás élményét és megváltja a világot.

Pedig sokszor az autózás élménye pont nem ettől szép, hanem attól, hogy csak magadra és a verdádra számíthatsz.

A legendás múlttal rendelkező 8-as széria újbóli csatasorba állításával a BMW most pont ezt tette. Aki még emlékszik rá – vagy inkább máshogy fogalmazom -, aki látott már ilyen remekművet, az soha sem fogja feledni. Magabiztos vonások, erőteljes karakter, és még álló helyzetben is a dinamizmus árad róla. Megjelenését nehéz feledni, túrakupés formája igazi utazóautóvá varázsolja. Ez a közel 5 méteres méret ugyanis sokkal inkább ebbe a szegmensbe rangsorolja – a sportautók az én olvasatomban kisebb súllyal és mérettel válnak azzá, amiért szeretjük őket.

Impozáns beltér, mintha egy 12. kerületi luxusvilla ajtaján lépnénk be.

A BMW tervezői az I8-nál kiélhették innovációs vágyaikat, itt a cél egyértelműen az exkluzivitás és a luxus megteremtése volt. Ez pedig minden kétséget kizáróan sikerült. Pazar anyaghasználat, kétszínű kárpitozás, tökéletes ergonómia és két teljesen digitális kijelző várja, hogy átadjuk magunkat a vezetés élményének. A BMW Operating System új, 7.0 verziója irányítja az autó elektronikai rendszerét, amelyhez egy 12,3″-os digitális műszerfal és egy 10,25″-os központi érintőkijelző kapcsolódik, a vezérlés pedig a megszokott iDrive kezelőfelülettel történik. Itt is él a gesztusvezérlés, amely elsőre megmosolyogtat, de kifejezetten hasznos funkció. A kormány a kategória legjobbja, a jól megszokott kissé vaskos, de annál tökéletesebb tapintású darab. A legnagyobb látványosság véleményem szerint a váltókar, amely igazi kuriózum, a márka életében még az X5 esetében köszön vissza. Az úgynevezett Crafted Clarity üvegfelületek is sokkal inkább az eleganciát és az egyediséget hangsúlyozzák, mintsem a sportosságot.

Napestig lehetne ragozni, hogy mik kerültek még a tesztautóba, de minden benzinvérűt az hoz lázba, ami a BMW M850i orrában van.

Oda pedig komoly dolgot pakoltak, nem kevesebb, mint 530 lóerőt és 750 Nm-t. Ezek önmagukban csak számok, ami viszont segít elképzelni a teljesítményt és pozícionálni a modellt a versenytársak között, az a százra történő gyorsulási adat, amely jelen esetben 3,7 másodperc. Ez az érték már a szupersportkocsik világába enged belépést, pedig nekem továbbra is meggyőződésem, hogy ez sokkal inkább egy exkluzív utazóautó. Mit mondanánk különben a hamarosan érkező M8-ra, ami az ígéretek szerint kereken 600 lóerővel érkezik! Nem szívesen mondok ilyet, de talán már ez is túlzás a mindennapokban. A modell egyébként kétféle motorral rendelhető. Aki kevesebb időt szeretne a benzinkúton tölteni, annak a 840d típus is tökéletes választás, egy háromliteres, soros hathengeres dízelmotor a maga 320 lóerejével ennek sincs oka a szégyenkezésre! Kevés helyzetet tudok elképzelni, amikor kevésnek tűnhet. Mindkét típus biturbó, mindkettőhöz összkerékhajtás és nyolcfokozatú automata váltó tartozik. Mindkét motorhoz alapáron xDrive összkerékhajtás és nyolcfokozatú Steptronic automata váltó jár, a benzines változat esetén az Adaptive M futómű elektronikusan szabályzott lengéscsillapítókkal és differenciálzárral is az alapcsomag része. A mindent elsöprő autózás élményhez én egyedül egy dolgot hiányoltam: a BMW M850i hangját, pedig 4,4 literes V8-at, két turbófeltöltötő is lélegeztet, ami lássuk be elég jó alap egy felejthetetlen karakteres hang kialakításához.

Nehéz dolga vannak, aki BMW M850i modellben szeretne bármilyen hibát is találni. Az importőrnek hála, a decens konfiguráció bőven túlszárnyal mindent, amire csak szükség lehet. A gyártó egyértelműen a luxus autó szegmenst célozta meg, kiemelve ezzel a legendás modellt a német prémium autók szegmenséből. Most az az időszak van, amikor szinte semmi nem elég drága, ennek megfelelően az induló alapár is 33 millió forint. Nem idegen ez az érték a szegmensben ahol helyet foglal, és aki megengedheti magának az egyéjszakás tesztvezetés után, garantáltan hosszú távú kapcsolatban fog gondolkodni.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!
Címkék: