Budapestre érkezik a világhírű nomád séf

A San Pellegrino által a 10 legjobb fiatal skandináv séf közé választott tehetség, az eredetileg mexikói származású Santiago Lastra Rodriguez hamarosan Londonban nyitja meg éttermét, előtte azonban még megmutatja Budapestnek egyedi stílusát. A helyszín a St. Andrea Restaurant, a világhírű séf magyar partnere pedig Barna Ádám lesz.

Április 11-én és 12-én este a St. Andrea Restaurant egy különleges négykezes vacsora helyszíne lesz. Az EatWell eseménysorozat keretében Santiago Lastra és a St. Andrea Restaurant séfje Barna Ádám prezentálják majd a közösen összeállított, nyolc fogásos menüsort. Egy ideig valószínűleg ez a pop-up vacsora lesz az utolsó állomás a vándorló nomád séf életében, ugyanis hamarosan London belvárosában nyitja meg saját éttermét, Kol Restaurant néven.

Santiago Lastra Rodriguezt szakmájában “a nomád séfként” szokták emlegetni. Hitvallása szerint mexikói szívvel, és mindig helyi, szezonális alapanyagokból főzi élénk és ízletes ételeit. Az elmúlt években vacsoraestekkel turnézta körbe Európát, miután 2017-ben – René Redzepi jobbkezeként – kutató/fejlesztő séfként segítette hazájában a Noma mexikói pop-up eseményét. Kulináris tudásának köszönhetően ezidáig 26 országba jutott el világszerte, erre az utazó, vándorló életformára utal a nomád jelző is. Dolgozott már a spanyol Mugaritz étteremben is, ami jelenleg a világ 6. legjobbja, de skandináv útja során a koppenhágai Bror étteremben és a Nordic Food Lab-ben is megfordult. A San Pellegrino a 10 legjobb fiatal skandináv szakács közé választotta 2015-ben. A nomád életstílus számára fontos pillanatokról, momentumokról szól. Arról, hogy mindig máshol mutatja meg szülőhazájának, Mexikónak értékes konyháját.

„A mexikói konyha egyike azon kevés konyhának, amit, ha megkóstolunk, érezzük az emberek lelkét is. A mexikói konyhát az teszi olyan különlegessé, ahogy boldogsággal tölt el minket az étel élvezete.” – vallja Santiago Lastra.

A St. Andrea Restaurant séfje, Barna Ádám az egykori Monarchia területére jellemző tradíciókból és alapanyagokból inspirálódva készíti letisztult ételeit. Konyháját átjárja a vidéki szellemiség, mely a nagyvárosi hangulattal ötvözve nyújt igazán egyedi gasztronómiai élményt. Először fordul elő az étterem történetében, hogy egy vendégséfet is köszöntenek a konyhán, a két séf viszont nem először találkozik, tavaly nyáron Grúziában dolgoztak együtt egy hetet. A magyar séfnek már akkor is feltűnt, hogy Santiago ikonikus ételein keresztül igyekszik megmutatni a mexikói konyha jellegzetességeit, amelyeket a legjobb minőségben beszerezhető, emblematikus helyi alapanyagokkal ötvöz. Így lesz ez az április vascsora alkalmával is:

„A taco-hoz alapesetben rákot használt volna, de mindenképp ránk jellemző alapanyagot akart használni, ezért esett a választás a pisztrángra kaviárjával.”

– meséli a közös tervezés folyamatát Barna Ádám, a St. Andrea Restaurant séfje.

“A ceviche-t pedig Magyarországon nem halból készíti, hanem egy nagyon izgalmas zöldséges változatot tálal majd, mely megint csak adja magát áprilisban. A menü megírása előtt átbeszéltük a helyi jellegzetességeket, a szezonális alapanyagokat, hogy egyáltalán mi az, ami szóba jöhet ebben az időszakban.

A „nomád séf” név mindent elárul Santiago stílusáról, rengeteg hatás érte az évek alatt, amit utazással töltött. Sokkal inkább világra nyitott az ő stílusa. Ami viszont a konyhánkban közös, az a hasonló, erős identitás.” – jellemzi konyhájuk stílusát Barna Ádám, a St. Andrea Restaurant séfje.

A teljes menü és a vacsora részleteiről további információ elérhető az étterem weboldalán.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!