Sikeres évet zárhat Michelisz Norbert, de vajon hogyan tovább?

schmidi schmidi | 2017.12.12 | Életmód | Olvasási idő: 5 perc
Sikeres évet zárhat Michelisz Norbert, de vajon hogyan tovább?

Michelisz Norbert csapata az első évében máris csapatbajnoki címet, fiatal pilótája Tassi Attila pedig ezüstérmet szerzett, miközben ő maga a magyar autósport történetének első világbajnoki ezüstérmese lett a WTCC-ben.

„Így van csak értelme belevágni, senki nem vágyik arra, hogy a mezőny közepén legyen. Nyerni akarunk!” – írta Michelisz Norbi még az év elején, amikor a M1RA indulását bejelentették, és máris a bajnoki címet tűzték ki célul tulajdonostársával, Bári Dáviddal.

Michelisz Norbert - m1ra bejelentés - férfimagazin

Bári Dávid és Michelisz Norbert a M1RA indulásakor.

Az egész éves kemény munka meghozta a gyümölcsét, a siker kulcsát így foglalta össze blogjában: „Akárhány hétvégén voltam ott a szezonban tulajdonosként vagy versenyezve, nem emlékszem olyan alkalomra, hogy ne mi maradtunk volna legtovább a boxban dolgozni, még akkor is, ha egyébként minden a legnagyobb rendben volt az autókkal. Mert még harmadszorra is le akarták mérni a fiúk ezt, negyedszerre is le akarták ellenőrizni azt, hogy a lehető legjobb legyen. Az emberek, akik a csapatot alkotják, ők az igazi nyeremény. És többet érnek, mint egy vagy akár öt bajnoki cím.”

A további célokat illetően pedig így fogalmazott:

„M1RA-nak is fejlődnie kell tovább, mert nem azért hoztuk létre, hogy megnyerjük a TCR-t, hanem azért, hogy ennél még komolyabb sikereket is elérjünk.”

Michelisz Norbert a csapatsikerek után a WTCC egyéni világbajnoki címéért utazott Katarba az évad utolsó versenyére, azonban technikai problémák miatt az esélye már az időmérőn elszállt. A Hondával a nyolcadik helyen végző versenyző végül pályafutása legjobb eredményét elérve második lett a WTCC-ben, így ő Magyarország első világbajnoki érmes autóversenyzője.

Michelisz Norbi - Katar - motorsport - férfimagazin

Michelisz Norbi a WTCC szezonzáró versenyén Katarban.

A jövővel kapcsolatban sok a nyitott kérdés, ugyanis egyelőre nincs aláírt szerződése a következő szezonra, valamint néhány nappal a szezonzáró után egy a versenysorozatokkal kapcsolatos jelentős változást is bejelentettek: 2018-ban egyesül a TCR International (amelyben idén a M1RA indult), és a WTCC (amelyben Norbi versenyzett). Helyettük egy vadonatúj bajnokság, a WTCR jön létre.

Bári Dávid, a M1RA csapatvezetője így fogalmazott a csapat Facebook oldalán:
„A TCR International 2017-es csapatbajnokaiként természetesen mi magunk is szeretnénk ott lenni a WTCR-ben, hiszen ez lesz a kategória teteje.

De a valóság sajnos sokkal bonyolultabb annál, ahogyan azt sokan kívülről nézve elképzelik. A TCR-kategória csapatbajnoki címe nem jelent garanciát a WTCR-ben való részvételre, és jelen pillanatban

nem egyértelmű, hogy vállalni tudjuk-e az új bajnokság jelentősen megnövekedő terheit.

A TCR Internationalhez képest majdnem dupla akkora költségvetés szükséges a WTCR-ben való induláshoz, mi pedig elsőéves csapatként idén is a határainkat feszegettük sok esetben.”

A legfontosabb változások és kritériumok, amelyekhez a csapatoknak alkalmazkodniuk kell a jövő évben a WTCR-ben:

  • csak privát csapatok nevezhetnek majd, tehát megszűnik a gyártói jelenlét – ami azért is érdekes lehet, mert Norbi szívesen folytatná pályafutását gyári pilótaként, így viszont erre a WTCC utódjaként funkcionáló sorozatban nem lesz lehetősége
  • csapatonként minimum két autót kell nevezni, melynek díja 150 ezer euró (47 millió forint), (2017-ben 39 ezer euró volt az egykocsis indulás nevezési költsége)
  • a ballasztsúly-rendszer a TCR-ben eddig is használt, az FIA által meghatározott teljesítmény- és sikersúly-rendszer lesz, azaz a teljesítmény alapján egyenlítik ki a kocsikat, és az adott hétvége legsikeresebb versenyzői a következő hétvégére pluszt súlyt kapnak majd.

A szezon zárásának utolsó mozzanataként az Autósport és Formula magazin Az Év Csapatának díjával tüntette ki a M1RA-t, Az Év Autóversenyzője díjjal Michelisz Norbertet, míg ugyanezen kategóriában a második helyezett Tassi Attila lett.

Gratulálunk az idei évben elért eredményekhez, és kíváncsian várjuk a jövő évi folytatást mind a csapat, mind Norbi egyéni karrierje szempontjából!

Képek: innen és innen.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!