A levegőben tankolhatja meg a repülőgépeket a mesterséges intelligencia

Kovács Patrik Kovács Patrik | 2023.11.28 | Sebesség | Olvasási idő: 2 perc
A levegőben tankolhatja meg a repülőgépeket a mesterséges intelligencia

Az Airbus nemrégiben saját fejlesztésű tankolási rendszerét, az Airbus Auto’Mate-et tesztelte, az AI segítségével működő technológia pedig jelesre vizsgázott. A rendszer lényege, hogy a levegőben töltené meg a repülőgépek üzemanyagtartályát.

A rendszer segítségével a polgári és a hadászati céllal kifejlesztett repülőgépek megtankolása egyaránt leegyszerűsödne – fejti ki az Interesting Engineering. Az Airbus hozzátette: az AI segítségével működtetett technológiával részben tehermentesíthetik a személyzetet, valamint a levegőben történő tankolást is biztonságosabbá tehetik. A művelet ugyanis fokozott figyelmet és pontosságot kíván az üzemanyagot biztosító, valamint azt fogadó repülőgép személyzetétől.

Az új eljárásnak köszönhetően a tanker átveheti az irányítást az üzemanyaghiányos repülőgép felett, hogy a lehető legjobb pozícióba manőverezze azt. A rendszer ezt követően indítja meg a kerozint a jármű felé, hogy aztán biztonságos körülmények között szüntesse meg a dokkolást.

A rendszer a kamerákból, a nagy pontosságú helymeghatározó rendszerekből, továbbá a LiDAR-érzékelőkből nyer információkat, melyeket feldolgozva a lehető legjobb döntéseket hozza meg, ekként garantálva a művelet biztonságosságát és sikerét. Az eljárást a mesterséges intelligencia irányítja, felügyeli.

Az Airbus Auto’Mate tesztelési szakaszának második fázisa a közelmúltban fejeződött be, és már be is futottak az első megrendelések az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, valamint Szingapúrból.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!