17 meghatározó momentum Lionel Messi és az FC Barcelona elmúlt 17 évéből

Lionel Messi - FC Barcelona - búcsú

Lionel Messi 13 éves kora óta volt az FC Barcelona játékosa, a spanyol első osztályú labdarúgó bajnokságban pedig 2004 óta játszott a klub gránátvörös-kék színeiben, mára viszont biztossá vált, hogy nem egycsapatos játékosként fogja befejezni pályafutását.

Mint ismert, Lionel Messi szerződése az előző idény végén lejárt és habár a klub egyezségre jutott világklasszis játékosával, a La Liga szabályai miatt nem tudják meghosszabbítani a kontraktust. Messi jövőjével kapcsolatban az egyik legvalószínűbb lépés a PSG lehet, francia és spanyol lapértesülések szerint a Paris Saint-Germain és Lionel Messi már egyezségre is jutott, amíg viszont nem történik hivatalos bejelentés nézzük Lionel Messi és az FC Barcelona 17 meghatározó momentumát az elmúlt 17 évből!

La Liga debütálás (2004)

Lionel Messi mindössze 17 éves, 3 hónapos és 22 napos volt, amikor bemutatkozott a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokságban: cserejátékosként lépett pályára az RCD Espanyol elleni mérkőzés végén. Lionel Messi 2000-ben hagyta el szülővárosa csapatát, a Newell’s Old Boyst, és Európába költözött családjával, miután az FC Barcelona felajánlotta, hogy finanszírozza növekedésihormon-hiányának kezelését. A 2004-2005-ös bemutatkozó szezonjában ő lett a spanyol bajnokság történetének legfiatalabb játékosa és gólszerzője. Ebben a szezonban spanyol bajnok, egy évvel később pedig Bajnokok ligája-győztes lett.

Nemzetközi bemutatkozás (2005)

A felnőtt válogatottban Lionel Messi 18 évesen, 2005. augusztus 17-én mutatkozott be, Magyarország ellen. A 63. percben cserélték be, majd a 65. percben rögtön ki is állították, miután a mérkőzést vezető Markus Merk szerint Messi lekönyökölte a mezét rángató Vanczák Vilmost. A döntést sokan vitatták, Maradona egyenesen azt állította, előre megfontolt döntésről volt szó. Messi Paraguay ellen tért vissza a csapatba, szeptember 3-án, a válogatott 1–0 arányban megnyert világbajnoki selejtezőjén.

Golden Boy-díj (2005)

Az FC Barcelona ifjú tehetségére hamar felfigyeltek, 2005-ben Lionel Messi nyerte el a Golden Boy-díjat. Az európai sportújságírók által 2003-ban alapított díjat minden évben az adott naptári év legjobbnak vélt Európában játszó, 21 év alatti labdarúgója kapja.

2006-os labdarúgó világbajnokság

A 2006-os labdarúgó világbajnokság első csoportmeccsén Messi a cserepadról nézte végig Argentína Elefántcsontpart elleni győzelmét. A következő meccsen, Szerbia ellen Messi lett minden idők legfiatalabb argentin világbajnoki résztvevője, amikor a 74. percben Maxi Rodríguezt váltva pályára lépett. Becserélése után egy percen belül gólpasszt adott Hernán Crespónak, majd ő állította be a 6–0-s végeredményt. Ezzel a torna legfiatalabb, minden idők hatodik legfiatalabb világbajnoki góllövője lett. A házigazda Németország azonban a negyeddöntőben kiejtette Argentínát a tornáról.

Az első klub mesterhármas (2007)

A 2006–2007-es szezon jelentette Lionel Messi számára a nagy áttörést: állandó kezdő lett Barcelonában, mesterhármast szerzett a Real Madrid ellen és 14 góllal végzett a bajnokságban. Eddigi legsikeresebb szezonja a 2008–2009-es volt, amelyben 38 góljával fontos szerepet játszott a Barcelona triplázásában. A 2009–2010-es évadban szerzett 47 góljával pedig beállította az addig Ronaldo által tartott FC Barcelona klubrekordot.

Felejthetetlen gól (2007)

A labdarúgás történetében kevés gólt lehet összehasonlítani ezzel, amellyel Messi azt is bebizonyította, hogy a Maradonához történő hasonlítgatások nem teljesen légből kapottak: egy szezon alatt szinte lemásolta nagy elődje két leghíresebb találatát. 2007. április 18-án két gólt szerzett a Getafe elleni Király kupa elődöntőn, amelyek közül az egyik nagyon hasonlított Maradona 1986-os, Anglia ellen szerzett szólógóljára: Messi szlalomozik a Getafe több védője mellett, hogy megszerezze pályafutása talán legnagyobb gólját. A világ sportsajtója Maradonához hasonlította Messit, a spanyol sajtó pedig „Messidoná”-nak nevezte a fiatal játékost.

Olimpiai arany (2008)

A Barcelona először nem engedte el játékosát a 2008-as olimpia labdarúgótornájára, majd később megváltoztatta a döntését, miután Messi beszélt Josep Guardiola vezetőedzővel. Messi végül csatlakozott az argentin olimpiai válogatotthoz, amely minden meccset megnyert a pekingi olimpia aranyérmének megszerzése felé vezető úton.

A Bajnokok Ligája sztárjátékosa (2009)

Messi 2006-ban már nyert Bajnokok Ligáját, de akkor még fiatal újoncként lépett pályára, három évvel később viszont már egyértelműen ő az FC Barcelona sztárjátékosa. A szezont a torna gólkirályaként fejezi be, majd a 2009-es UEFA Szuperkupa megnyerése után Josep Guardiola kijelentette, Messi a legjobb játékos, akit valaha látott. 2009. december 1-jén Messinek ítélték a 2009-es Aranylabdát, a szavazáson Cristiano Ronaldót előzte meg, hatalmas fölénnyel és a FIFA év játékosa címet is neki ítélték oda. 2009. szeptember 18-án Messi új szerződést írt alá a Barcelonával, amely 2016-ig köti a klubhoz, illetve 250 millió euróban határozza meg kivásárlási árát. A szerződéssel Messi Zlatan Ibrahimović mellett a bajnokság legjobban fizetett játékosává vált, 9,5 millió euró körüli éves fizetéssel.

Az első Aranylabda (2009)

A Ballon d’Or, vagyis az Aranylabda az európai labdarúgás legfontosabb egyéni trófeája, melyet a legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgó kaphat meg. Messi először 2009-ben kapta meg az elismerést, miután történelmi triplázáshoz segítette hozzá klubját. Pályafutása során Lionel Messi eddig összesen hat alkalommal kapta meg a díjat, ezzel jelenleg az első helyen áll az illusztris rangsorban.

Kudarcos világbajnokság (2010)

Messi az argentin válogatott vezéregyéniségeként indult a 2010-es dél-afrikai vb-n, azonban korántsem hozta a várt teljesítményt. Az első Nigéria elleni találkozón hiába próbálkozott jó néhány kapuralövéssel, egyszer sem tudott a hálóba találni. Dél-Korea ellen hasonló volt a helyzet. Hiába akarta mindenáron a gólt, védői vagy túl erősen fogták, vagy pedig csak a balszerencsén múlott hogy nem ment be, viszont csapata minden góljában volt szerepe. A Görögország elleni meccsen először viselhette a csapatkapitányi karszalagot, mivel Mascherano nem volt a pályán, és majdnem meghálálta ezt a tisztséget, mivel óriási helyzetből kapufát lőtt. A válogatottal simán túljutottak Mexikón, a negyeddöntőben viszont csúfos, 4–0-s vereséggel búcsúztak Németország ellen. Miután Messi nem tudta megismételni a Barcelona csapatával elért sikert és teljesítményt, sokan azzal vádolták, hogy jobban törődik klubjával, mint hazájával.

Barcelona gólkirály (2012)

A mutatói alapján a 2011-2012-es volt Messi legjobb szezonja, ugyanis 60 mérkőzésen 73 alkalommal talált a kapuba, korábban soha senki nem szerzett még ennyiszer gólt egy évadon belül. Az előző évihez hasonló sikereket azonban nem tudott elérni csapatával, bár egy kupagyőzelem azért így is összejött a Barcelonának. Messit korábban sok kritika érte a válogatottban nyújtott teljesítménye miatt, de ebben a szezonban alaposan javult ebben a tekintetben is, a brazilokat például az ő vezérletével verte az Albiceleste. Lionel Messi rekordot jelentő 91 góllal zárta a 2012-es évet; az FC Barcelona argentin labdarúgója már korábban megdöntötte a legendás német Gerd Müller 1972-ben felállított, 85-ös csúcsát. Messi 2012-ben 69 mérkőzésen lépett pályára, Müller 60 találkozón futballozott 1972-ben.

Sorra dőlnek a rekordok (2014)

A rekordok folyamatosan hullanak Messi lába elé. Megdönti Telmo Zarra 251 gólos La Liga-rekordját. Messi ismét mesterhármast produkál a Sevilla ellen, hogy előrelépjen a mindenkori rangsorban. 2014-re Messi már a harmadik legeredményesebb góllövő a La Liga történetében, minden idők legeredményesebb játékosa az El Clásicók történetében és az első játékos, aki négy mesterhármast szerzett a Bajnokok Ligájában. 2014. május 16-án, Messi egy új szerződést írt alá a katalán klubbal.

Copa America vereség (2016)

Messi gólja a Copa America Centenario nyolcaddöntőjében Argentína minden idők legjobb gólkirályává emelte a játékost, 54 góllal. Miután azonban az előző évi Copa America döntőt elvesztette Chilével szemben és a 2016-os kiadás is így fejeződik be, Messi bejelentette nemzetközi visszavonulását, amelyet nem sokkal később visszavont.

Eltiltás (2019)

A felejthető 2018-as világbajnokság után Argentína harmadik helyen zárt következő évi Copa Americán. A chilei válogatott a 22. percben kétgólos hátrányba került Argentína ellen a Copa América bronzmeccsén, az indulatok végül a 37. percben szabadultak el igazán, amikor a bíró mindkét csapatkapitányt kiállította, miután Lionel Messi összeakadt Gary Medellel. A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség három hónapra eltiltotta Lionel Messit a nyári Copa Américán megfogalmazott éles kritikái miatt. Az argentin csapatkapitánynak 50 ezer dolláros büntetést is meg kell fizetnie. Mint ismert, az argentin klasszis a kontinenstornát rendező brazilokkal kapcsolatban korrupciót emlegetett, valamint a játékvezetőket szidta. Messi később bocsánatot kért szavai miatt.

A rekordot jelentő hatodik Aranylabda (2019)

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi éveken át felváltva osztoztak az Aranylabdán, amelyet 2019-ben, rekordot jelentő hatodik alkalommal nyert el Lionel Messi.

Kínos vereség (2020)

A Barcelona második lett a spanyol bajnokságban, a botrányos szezon pedig a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében csúcsosodott ki, ahol a katalánok 8-2-es vereséget szenvedtek a Bayern Münchentől. Ekkora pofont 1946 óta nem kapott az együttes és ezzel a történelmi vereséggel a klub a 2007/2008-as évad után először zárt trófea nélkül egy szezont. Messi tavaly bejelentette távozását, végül a világklasszis játékos maradt, a klub akkori vezetőedzője Enrique Setién, később pedig a klub elnöke, Josep Maria Bartomeu is távozott az FC Barcelona éléről.

Egyre forróbb Messi körül a hangulat, a PSG ráígért a Barcelona ajánlatára, Koeman aggódik Messi szerződéshosszabbítása miatt – csak néhány, az elmúlt hetek, hónapok szalagcímei közül. Habár tavaly úgy tűnt, Messi egycsapatos játékosként zárhatja pályafutását és az idény végén lejárt szerződéshosszabbítás részleteiről is megállapodtak a felek, néhány nappal ezelőtt hivatalossá vált, hogy Lionel Messi közel két évtized után távozik a katalánoktól. A közlemény szerint a klubnak és a játékosnak is egyértelmű szándéka volt a közös folytatás, Messi fizetése a felére csökkent volna és további öt évre tervezték a hosszabbítást, “pénzügyi és strukturális akadályok” miatt végül nem történhetett meg a szerződés aláírása. Lionel Messi vasárnap könnyek között búcsúzott a klubtól és a szurkolóktól.

(Kiemelt kép: Lionel Messi)

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!