Alpina B3 Touring: ha M3-szerű kombira vágysz

schmidi schmidi | 2019.09.21 | Sebesség | Olvasási idő: 4 perc
Alpina B3 Touring: ha M3-szerű kombira vágysz

Az új Alpina B3 BiTurbo Touring a legújabb G21-es kódjelű kombin alapul, azonban szokás szerint mind teljesítményben, mind esztétikában jelentős átalakításokon esett át.

A karosszéria módosításaival a dinamikusabb összhatás mellett kedvezőbb aerodinamikai jellemzőket is igyekeztek elérni, valamint funkcionális fejlesztéseket is elrejtettek az újratervezett elemekben, így például az első maszk kialakítása hatékonyabb levegőáramlást biztosít a motor hűtéséhez.

Az egyedi lökhárítók, a kizárólag az Alpina modelleken elérhető ALPINA Blue metallic és ALPINA Green metallic fényezés, valamint a márkára jellemző sokküllős keréktárcsák mellett a hátsó diffúzor két oldalán kivezetett dupla kipufogóvégek is arról árulkodnak arról, hogy nem egy unalmas családi kombi gurul végig az utcán.

A B3 lelke a BMW háromliteres, hathengeres M340i erőforrásából átalakított motor, amely kettős turbófeltöltéssel, továbbfejlesztett hűtőrendszerrel 462 lóerős teljesmény leadására képes (az eredeti 374 lóerő helyett) – ezzel megközelíti a jövő évre ígért új, G80 kódjelű M3 változat 480 lóerejét, ami viszont ebben a karosszériaváltozatban várhatóan nem lesz elérhető.

A 700 newtonméteres nyomaték már 3000-es fordulattól rendelkezésre áll, a végsebesség 300 km/h feletti, a nulla-százas gyorsulásról egyelőre nincs publikus mért adat, de a felszereltségi listából kiderül, hogy az ilyen szituációkban rajtautomatika is támogatja a vezetőt. Az összkerékhajtás szintén a BMW xDrive rendszerén alapul, a hátsó tengelyre elektronikusan vezérelt differenciálmű került, a nyolcfokozatú automata sebességváltót az Alpina és a ZF specialistái közösen fejlesztették tovább, hogy a megnövelt teljesítményt is üzembiztosan, gyors váltásokkal tudja kezelni.

A motor karakterisztikájához hangolt kipufogórendszert részecskeszűrővel is ellátták, valamint a megválasztott üzemmódtól függően kinyíló vagy bezáró szelepek segítségével a hangzás erősségét is szabályozhatóvá tették.

A kényelem és a sportos karakter vonalán 3 fokozatban állítható üzemmódok a kormányzás és a lengéscsillapítás jellegét is módosítják, a stabilitásról a széria változatnál komolyabb fékrendszer gondoskodik. Elöl négydugattyús fix féknyergek és 395 milliméteres féktárcsák, hátul úszónyergek és 345 milliméteres tárcsák bújnak meg a 19 vagy 20 collos kerekek mögött, melyeket opcionálisan nagy teljesítményű, könnyített, fúrt tárcsákra, és magas hőtűrésű betétekre is lehet cserélni.

A 19 collos 5×4 küllős és a 20 collos 20 küllős kerékváltozatokra egyaránt az Alpina megrendelésére a Pirelli által fejlesztett gumiabroncsok kerülnek Pirelli P Zero ALP megjelöléssel.

Az utastérben a kézzel varrt LAVALINA bőr felületeket az egyedi Alpina plakettek díszítik, a fedélzeti elektronika pedig a biztonsági, kényelmi és szórakoztató rendszerek egész arzenálját vonultatja fel.

Az Alpina B3 Touring a gyártó honlapján a konfigurátorban még nem érhető el, a megrendeléseket a jövő év elején kezdik el felvenni, az első átadásokat pedig jövő nyárra ígérik, az alapár várhatóan 22 millió forint környékén alakul majd.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!