Milyen a helyes fogmosási technika?

helyes fogmosási technika

A jó fogmosás kevésbé a fogmosásra szánt időn, inkább a megfelelő fogmosási technikán és alaposságon múlik. Az ajánlott 2 perc betartása semmit sem ér anélkül, hogy a fogakat borító plakkréteget megfelelő mértékben eltávolítanánk. Sokat segít az ellenőrzésben, ha nyelvünk segítségével végigtapintjuk a fogfelszíneket és tükörben is ellenőrizzük az eredményt. Könnyen maradhat lepedék a fognyaknál. A fogkorona és az íny találkozása ugyanis a fog legnagyobb domborulata alatt van, így nehezebb a területet tisztítani.

Téves gondolat, hogy ha valaki vesz egy drága elektromos fogkefét, attól a pillanattól jó a szájhigiénéje. A kézi és az elektromos fogkeféket alapvetően máshogy kell használni, de ez még nem jelenti azt, hogy valamelyik jobb lenne a másiknál. A titok nyitja a helyes használat, a helyes fogmosási technika!

Sokféle kézi technika létezik attól függően, hogy fennáll-e fogágybetegség. Egészséges íny esetén a módosított Bass technika az egyik legjobb választás:

  1. A fogkefét a fognyakra ferdén tarjuk, úgy hogy a fogkefe a fog koronájának felszínével 45 fokos szöget zárjon be.
  2. A következő lépésben a fogkefe enyhe előre-hátra (1-2 mm kitéréssel) és egyben kissé körkörös mozgásával fellazítjuk a fognyakon lévő lepedék réteget.
  3. Ezután a fog rágófelszíne felé irányuló söprögető mozdulatokkal eltávolítjuk a plakkréteget.

Ezt a mozdulatsort a fogak külső és belső felszínén is megismételjük.

A frontfogat nyelv felőli területén nem fér be keresztben a fogkefefej. Itt a fogkefét a fogak hossztengelyével párhuzamos helyezzük a fogakra.

A rágófelszínen használhatunk előre-hátra irányuló sikáló mozgást.

Sokan a fogak külső, pofa felőli oldalán is erőteljes sikáló mozdulatokat végeznek. Ez hosszú távon fognyaki kopások kialakulásához vezethet. A jó fogmosási technika nem a kifejtett erőn múlik!

Az elektromos fogkefék mozgó feje az általunk végzett mozdulatokat hivatott kiváltani. Az elektromos fogkefét nem kell előre-hátra húzogatni a fogakon! A fogak külső, belső és rágófelszínén is annyi ideig kell ott tartani a fogkefét, amíg teljesen meg tudja tisztítani a felszínt.

Végezetül nagyon hasznos megkérni a fogorvost, hogy ellenőrizze fogmosási technikánkat. Léteznek ún. plakkfestő tabletták is, melyek a lepedékréteget erőteljes színre megfestik, így láthatóvá válik, hol kevésbé alapos a fogmosás.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!