Protokollszakértő

Nemzeti Külgazdasági Hivatal
A szerző összes cikke >> 

Tanulmányaimat a Nemzetközi Protokoll Iskola Magyarország Ceremóniamester és Protokollszakértő szakán végeztem. Jelenleg protokollszakértőként dolgozom, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Munkámat képezi magas állami szinteken hazánkba érkező nemzetközi delegációk programjának megszervezése, valamint bilaterális és üzleti fórumokhoz kapcsolódó rendezvények lebonyolítása. Másrészről több sportesemény lebonyolításában részt vettem, többek között Európa és Világbajnokságokon is a szervező csapat tagjaként.

Azt hiszem, azon szerencsés emberek közé tartozok, akik imádják a munkájukat, az én szakmámban nincs két ugyan olyan nap, rengeteg érdekes emberrel van lehetőségem megismerkedni a világ minden részéről és ehhez minidig tudnom kell, az aktuális szokásokat ezért színes és érdekes, ez a munkakör.

Tapasztalataim szerint az üzleti világban nagy súlya van annak, hogy ki mennyire ismeri az illemszabályokat, az adott ország viselkedéskultúráját, hiszen akarva-akaratlan is következtetéseket vonunk le belőle partnereinkről.

Ha az üzleti szféra mellett a magánéletben is szeretnénk pozitív benyomást kelteni, akkor is érdemes ezekre a szabályokra odafigyelnünk, gondolj csak egy első randira, vagy egy üzleti tárgyalásra esetleg egy külföldi országba való utazásra.

Remélem cikkeimet olvasva választ fogsz kapni eddig megválaszolatlan kérdésekre, illetve, hogy a segítségedre lesznek abban, hogy az élet bármely területén megálld a helyed, ha illemről, etikettről vagy protokollról van szó.