A 110 éves Alfa Romeo 12 legkiemelkedőbb dizájnja

Kevés olyan autómárka van, amely elmondhatja magáról, hogy átvészelt két világháborút, pénzügyi- és olaj válságokat és mindezek ellenére még mindig talpon van. Az Alfa Romeo rajongói a jövőt illetően is optimisták, hiszen a 110 éves milánói márka nemrég került a Stellantis ernyője alá.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
  • 367
    Shares

hirdetés

Alfa Romeo - történelem

Kevés olyan autómárka van, amely elmondhatja magáról, hogy átvészelt két világháborút, pénzügyi- és olaj válságokat és mindezek ellenére még mindig talpon van. Az Alfa Romeo rajongói a jövőt illetően is optimisták, hiszen a 110 éves milánói márka nemrég került a Stellantis ernyője alá. A vállalat összesen 14 gyártót tömörít, így többek között a Fiat, Maserati, Dodge és a Citroen is a cégcsoporthoz tartozik.

Az Alfa Romeo tervezései annyira ikonikusak és látványosok, hogy biztosan mindenkinek van legalább egy olyan autós emléke, amely az olasz gyártóhoz köthető. A legismertebb és legnépszerűbb modellek mellett azonban az elmúlt több mint egy évszázadban az Alfa Romeo számos zseniális járművel járult hozzá az autódizájn fejlődéséhez – elevenítsük fel a több mint egy évszázados működésük legemlékezetesebb autócsodáit!

hirdetés
hirdetés

Aerodinamica

Alfa Romeo - kezdetek

Az Aerodinamica prototípus egy radikális koncepció volt 1914-ben. A forradalmi dizájn az Alfa 40-60 HP-ra épült, ami egy 1913 és 1922 között gyártott utcai- és versenyautó volt az Alfa Romeo elődjétől. Abban a korszakban, amikor a legtöbb autó egy kockára emlékeztetett hatalmas kerekeken, az Aerodinamica csepp formája nagy újdonság volt. A terv Carrozzeria Castagna Marco Ricottitól származott, az olasz cég a II. világháború előtt karosszériát gyártott az Alfa Romeo számára. A tojás alakú furcsaság akár 138 km/órát is el tudott érni a soros négyhengeres motor segítségével, amely 70 lóerőt adott neki.

8C 2900 B Lungo

Alfa Romeo - 8C 2900 B Lungo

hirdetés

A 8C 2900 B Lungo a legkeresettebb erőautó az Alfa Romeók közül a gyűjtők között – nem véletlenül. A soros nyolchengeres motor ugyanis csodaszámba ment akkoriban. A Vittorio Jano által versenyekre – és a győzelemre – tervezett autót 1931 és 1939 között gyártották, a 8C-t 2,3, 2,6 és 2,9 literes változatokban. A képen látható 1938 8C 2900 B Lungo az Alfa Romeo Múzeum tulajdonában van, és a milánói Carrozzeria Touring készítette a karosszériáját, akinek munkáit a legszebb és legelegánsabb Alfa Romeók között tartják számon. A Carrozzeria Touring által készített 1937 8C 2900 B – David Sydorick tulajdona – nyerte el a Best of Show címet Pebble Beach-en 2018-ban.

1900 C52 Disco Volante

Alfa Romeo - 1900 C52 Disco Volante

Az Alfa Romeo számára készült valamennyi Carrozzeria Touring dizájn páratlan volt, ezt támasztja alá az 1900 C52 Disco Volante (olaszul repülő csészealj) 1952-ből. Eredetileg versenyekre tervezték az autót, amelyet egy csőszerű futurisztikus forma köré építettek, és egy szélcsatornában fejlesztették, hogy minél kisebb legyen a légellenállás. Az erejét az Alfa jól bevált soros négyhengeres 1,9 literes motorja adta. Az autó viszont megrekedt a kísérleti fázisban, összesen három készült belőle, ebből egyet coupévá alakítottak.

Giulietta Spider

Alfa Romeo - Giulietta Spider

Az Alfa Romeo 1954-ben érett meg a sorozatgyártásra számosó kabrió, coupé és szedán modellel, amelyek közül a Giulietta Spider talán a legnépszerűbb. Az autó, amely mellett a kor német és brit járművei már-már antik hatást keltettek, a Pininfarina tervei alapján készült.
A sorozatot a Giulietta Sprint egészítette ki, a 2+2 coupét Franco Scaglione tervezte a Bertonétól. A motor az 1,3-ról később 1,6-ra nőtt, és az apróbb változtatásokkal egészen 1965-ig aktuális tudott maradni.

Giulia 1600 Sprint Speciale

Alfa Romeo - Giulia 1600 Sprint Speciale

Ezt a modellt az 1957-es Torinói autó show keretein belül mutatták be, a gyártást pedig 1959-ben kezdték meg. Az ékszerszerű sportautó Franco Scaglione tervezése volt, amikor a Bertonénál dolgozott. A dizájnban felfedezhető egy kicsi a Disco Volantéból és némi képzelőerővel a néhány évvel korábbi B.A.T. 5, 7 és 9 Alfa modellek is. Az első 101 darabot alacsony orral gyártották, hogy eleget tegyenek a FIA 100 autós előírásának. 1963-ig összesen 1366 Giulietta Sprint Speciale és 1400 Giulia Sprint Speciale készült.

Giulia TZ2

Alfa Romeo - Giulia TZ2

A Giulia TZ2 1963-ból egy igazi aerodinamikai gyakorlat volt a Zagato Ercole Spadájától, ami ugyanannyira volt szép, mint amennyire aerodinamikus. A TZ a Tubolare Zagato rövidítése, és a nem túl sikeres Coda Tronca koncepció továbbfejlesztése volt. A TZ2 hátsó felét a Kamm farok jellemzi, amit a német autótervezőről, Wunibald Kammról neveztek el. A Ferrari 250 GTO és a Porsche 904 hasonló megoldással dolgozott, de egyik sem jutott az esztétika azon fokára, mint a Giulia TZ2.

Giulia Sprint GTA

Alfa Romeo - Giulia Sprint GTA

A Giulia Sprint GTA brilliáns dizájnját a fiatal Giorgetto Giugiaro rajzolta a Bentone számára. A képen látható Giulia Sprint GTA-t egy utcai modellből alakították át versenyautóvá.

Duetto Spider 1600

Alfa Romeo - Duetto Spider 1600

A Diploma előtt című filmben Dustin Hoffman egy vörös modellben hajkurássza jövendőbeli menyasszonyát, ezzel pedig örökre bevéste a szivar formájú autót az emberek emlékezetébe. Egészen 1994-ig viselte a kabrió az Alfa zászlóját, ám abban a korban, amikor az erő és búgó motor felülírta az eleganciát és kifinomultságot, nem tudta megállni a helyét. Az utolsó Duetto egy szépség volt, és egy igazi rejtett kincs a modern gyűjtői klasszikusok között, de azért mégis az első volt a legtisztább és legelemibb változat, ami a mai napig Olaszország leggondtalanabb autóipari korszakának lényegi megtestesülése.

Tipo 33 Stradale

Alfa Romeo - Tipo 33 Stradale

Az Alfa Romeo Tipo 33 Stradale modellt teljes egészében kézzel készítették, és az Alfa 2 literes V-8 motorja hajtotta. Ha feltennék azt a hipotetikus kérdést az Alfa rajongóinak, hogy melyik a legjobb és legszebb mind közül, valószínűleg a legtöbben a Franco Scaglione által tervezett 33 Stradale modellt választanák. Az, hogy a 20. század második felének legszebb autójáról van-e szó, kérdéses, az viszont biztos, hogy ott van a finalisták között. Mindössze 12 példány készült belőle 1967-től 1969-ig. Fontos megjegyezni, hogy a Stradale létrejöttének valódi oka a teljesítmény volt. Az egyik első igazi szuperautó volt, amelynek végsebessége elérte a 262 km/órát.

Carabo

Alfa Romeo - Carabo

Az Alfa Romeo Carabo egy koncepcióautó volt, amit a Stradale 33 vázra építettek. A Marcello Gandini által tervezett autót az 1968-as Párizsi Motor Show-n mutatták be. Gandini tervei a Bertone ügyfelei számára a legtermékenyebb korszakában az autótörténelem legkreatívabb megnyilvánulásai voltak. A gyártásba került autói között szerepel a Lamborghini Miura és Countach, valamint olyan elszállt koncepciókkal állt elő, mint a Lamborghini Marzal és a Lancia Stratos Zero. Ez az Alfa Romeo projekt lehetőséget biztosított, hogy még tovább feszegesse a határokat. A Carabo név egyébként a Carabidae elnevezésű bogarak családjából ered, amelyek némelyikének ragyogó fémes zöld színe van, a hátsó szárnyainak széle pedig feltűnő narancssárga színben pompázik.

Iguana

Alfa Romeo - Iguana

Mókás elnevezés egy gyönyörű koncepció autónak. Az Iguánát Giorgetto Giugiaro tervezte 1969-ben az akkor frissen alapított Italdesign cég ernyője alatt. A nagy tervező egyik első független munkája volt, ami a nagyon vad, háromüléses Bizzarrini Mantát követte 1968-ból. Akárcsak az Alfa Romeo 33 Stradale esetében, az Iguánában is egy 2 literes V-8 motor lakott, a karosszériát pedig az ezüst és nyers fém duója tette feltűnővé és enyhén futurisztikussá. Kevés olyan autótervező volt, mint Giugiaro, aki folyamatosan kitolta az autókról alkotott elképzelések határait. A képen látható ezüst rovar ma az Alfa Romeo Múzeumban pihen.

8C Competizione

Alfa Romeo - 8C Competizione

Nem kevés időre volt szüksége az Alfa Romeónak, hogy egy újabb remekművet hozzon létre, a 8C Competizione pedig méltó kortárs tagja ennek a sornak. Az autót 2003-ban mutatták be, és 2007-től egészen 2009-ig gyártották. A csábító 8C egy limitált modell volt Wolfgang Egger tervei alapján a Centro Stilétől és új korszakot nyitott az Alfa Romeo teljesítményében és stílusában. A modellbe egy 4,7 literes Ferrari-Maserati V-8 került, a karosszéria pedig egy szénszálas tanulmány volt. Összesen 500 darab készült belőle. 2010-ben aztán egy Spider követte, amiből szintén 500 darab született, de a letisztultságot kedvelők szemében nem tudott a coupé nyomába érni.

(Kép és forrás)

hirdetés
hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!
  • 367
    Shares

Előző cikk Ezért cseréld le a CSOK-hitelt, ha vissza kell fizetned a támogatást
Következő cikk Változnak a horvátországi beutazás szabályai, mégsem elég az első oltásról szóló igazolás