A ma valósága nem szebb, de izgalmasabb

Berta Gergő

Berta Gergő akkortájt született, amikor Európa lecserélte zsarnokait. Azok közé tartozik, akiknél csendben, de nem átmenet nélkül zajlott a bársonyos forradalom, a tettrekészség.

Nem volt kétséges, hogy életét így vagy úgy, ha nem is tömegbe dőlve, de sikerre viszi. A ma valósága nem szebb, de izgalmasabb az akkori időknél: amit tud, mind magának köszönheti. Berta Gergő történetét Töviskes-Kele Csilla meséli el.Történt ugyanis, hogy már gyerekkoromban felismertem, hiába tempózom az adott pályán, a sikeres karrierhez valami több kell, mint a tankönyvi klisék. Miközben szülővárosomban, Kalocsán a legtöbb fiatal együtt cirkált a főtéren, én leginkább tevékenykedtem napestig. Nem ritkán uram bocsá’ kiskamaszként dolgoztam. Hol ifjú lemezlovasként a CD-ket koptattam, hol a családi vállalkozásban segítettem szüleimnél. Utólag visszagondolva nem volt ez más, mint a belső drive, ami szuperszónikus sebességet diktált. Ha lenne egy listája a célért hozott áldozatnak, elég hosszú lenne, de nem vagyok az a panaszkodós típus. Röviden összefoglalva rögös út vezetett saját, komplex online marketing ügynökségem, a Maximum Business alapításig. Türelem, emberi kapcsolatok, masszív tettek és a cél – négy fontos elem, amiről véleményem szerint egy cégvezetőnek sem érdemes megfeledkeznie.

Türelem: bármit elkezdünk, idő kell hozzá, alázatossá kell válni.

Nyelveken szólt – a lehetőség

Mondhatnánk, hogy mi sem könnyebb ennél fiatalként. De ez sem volt mindig így. A weboldalak, Google hirdetések, Instagram posztok nem maguktól sorakoznak elénk. A katonás munkarendben a tudatos építkezés során nyílt ki a lehetőség. A cégalapítás ötlete 2013-14 tájára vethető vissza, ekkor még a Budapesti Gazdasági Egyetem padjait koptattam. A tettvágy egészen a Nemzetközi Gazdálkodás Karig taszított – egy olyan tanszékig, ahol negyvenhat nyelven akár tanítottak is a tanárok. A nyelvek világa, a táguló lehetőségek és a munka adta azt, amit az Ego nem adhatott meg. Pedig mindig, mindenkitől megkaptam: könnyű neked vállalkozó gyerekeként.

Emberi kapcsolatok: fontos, hogy miként bánunk az emberekkel. Kulcskérdés, hiszen nem gépek, érző lények építik fel a céget.

Puncs és pancs nélkül

Nem titok, a „vagyok, aki vagyok” nyugtalansága talán oda vezethető vissza, hogy szüleimnek is meg akartam mutatni, mire vagyok képes. A kemény munka csak a bajnokoknak lehet ismerős. Csakhogy a „tudatfehérítés” nem volt szokás az akkori klubéletben addig. Amíg mások boldogan pancsoltak a nőszerzés és az ivászat terén, nem volt mókás a világnak megfelelni. Egy barátommal közösen alapítottuk végül az első céget még az egyetemi évek alatt, mivel felismertük, hogy a piac éppen akkor nyitott a Facebook és a Google felé. Előnyünkké vált, hiszen az ipari korra épültek alig tudtak velük versenyt tartani. Már-már globális réspiacot találva, sikerült beférkőzni a hiányba: lett néhány ügyfelünk! Majd fél év elteltével sikerült felvenni az első alkalmazottat is. Akkor még nem tudtuk, hogy ez volt az a lépés, amivel végleg búcsút intettünk a felhőtlen éveinknek. Mit kaptunk cserébe? Piacok tömegei álltak mellénk.

Masszív cselekedetek: vezetőként a hatékonyság állandó kérdés, érdemes mindig a prioritásban legelső, leginkább fajsúlyos tevékenységgel kezdeni, hiszen a felső 20% hozza az eredmények 80%-át.

Elégedettek voltunk – röviden summázva az érzést, amit akkor, kezdő vállalkozóként éreztünk. Az email marketing, a posztok és az újdonság varázsa mind megszépül a siker árkába igazítva. De nem lehetett megspórolni a kitartást, az összes létező és elképzelhető akadály leküzdését. Nem lehetett véghezvinni másképp, mint akarattal, egyszerű bölcsességgel. Megtettük, amit a becsület diktált, a versenytársak pedig nem tudtak elénk farolni: csak akkor kértünk pénzt, ha tényleg jött az eredmény.

Jónak lenni jó

Az évek teltek, és közben kialakultak a folyamatok, rendszereink lettek. Több, mint négyszáz weboldal készült azóta a portfóliónk égisze alatt. A legjobb akartam lenni – máshogy nem is lett volna érdemes belevágni. Legkedvesebb „esettanulmányom” pedig az ügyfelünk, aki rozoga Skoda Fabiáját cserélte le BMW-re, miután elkezdtünk együtt dolgozni. Ez pedig számunkra egy olyannyira jól prosperáló történet lett, hogy nem sokkal később a piaci áttörés is megtörtént, amire régóta vártunk: mára Magyarországgal együtt összesen hat országban vagyunk jelen és célunk a további bővülés és az, hogy ne csak szolgáltassunk, de segítsük ügyfeleink céljait sikerre vinni.

A végére pedig, ami talán a legfontosabb és az év végi hajrában könnyű megfeledkezni róla: a cél, a misszió, amiért az egészbe belevágtál.

Számomra ez az alkotás öröme, a mai napig motivál, hogy valami olyat hagyjak magam mögött, amire majd a gyerekeim is büszkék lesznek.

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print