Becsei Áron: Alázattal és kitartással minden álom megvalósítható!

Becsei Áron - Bexei Watches

Kép: Csiki Vivien / Igényesférfi.hu

Az órakészítés elit ligájában játszik, tagja a mindössze harmincegy fős Független Órakészítők Svájci Akadémiájának (AHCI), az egyetlen magyar órakészítő, akinek nevét a luxusóra gyűjtők szűk szegmensének köreiben mindenhol ismerik. Mára a Bexei Watches státuszt jelent, ami mögött több mint tizenöt év kitartó munkája és a munka iránti alázat van.

Becsei Áron harmadik generációs órás családba született, ő maga viszont nem erre a pályára készült. “Mindent, csak ezt ne!” – emlékszik vissza nevetve. A családi szenvedély viszont őt is utolérte és ötvözve a mechanikai, számítástechnikai és műszaki tanulmányait elkészítte a világ legkisebb asztali óráját, amellyel az AHCI tárt karokkal várta. Nem sokkal később érkezett az első Bexei Watches karóra. Mind a 200-300 darab alkatrész kézzel készül, külön-külön is egy-egy műalkotás. Nincs két egyforma karóra, minden egyes alkatrész személyre szabható, a személyes kapcsolat különösen nagy érték a gyűjtők számára. Itt már világviszonylatban sincs sok versenytárs. Becsei Áron története végül nem az eredeti terv szerint alakult – annál sokkal jobban.

Ismerve a munkásságod, hihetetlennek tűnik, hogy tényleg nem akartál órákkal foglalkozni!

Pedig így van! Nagyapám és édesapám is órásmesterek voltak, azt éreztem, hogy “Mindent, csak ezt ne!”. Inkább a kapcsolódó dolgokhoz éreztem vonzalmat, mint például a különböző mechanizmusok vagy a tervezés folyamata. A célgépeket is sokszor saját magam tervezem, ehhez pedig számítástechnikai ismeretekre is szükség van. A változás akkor történt, amikor édesapámnak segítettem és az antik órák restaurálása során újraterveztem és elkészítettem a törött vagy hiányzó alkatrészeket. Itt már elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy akár saját időmérőket is készíthetnék. Bécsben láttam egy izgalmas asztali órát és megtudtam, hogy az órakészítők éppen azon versengenek, hogy ki tudja a legkisebbet elkészíteni. Izgalmas kihívásnak tűnt.

Olyannyira, hogy el is készítetted a világ legkisebb asztali óráját!

Végül két komplikált asztali órám is készült, amelyekbe öröknaptár-mechanizmustól kezdve tourbillon szerkezeten át holdfázis kijelzés, világidő, járástartaléki jelzés és hőmérő is helyet kapott. Nem sokkal ezután tértem át az egyedi karórákra, melyeket megrendelésre készítek. Az igazi nagy áttörést az első karórám, a Primus jelentette, erre a mai napig nagyon büszke vagyok! Amikor még csak papíron létezett, az egyik AHCI-s órás kolléga azt mondta, hogy ha ezt el tudom készíteni, és működni is fog, akkor a világ húsz, valaha élt legjobb órása közé sorolhatom magam.

Becsei Áron - interjú

Kép: Csiki Vivien / Igényesférfi.hu

Ez mikor is történt?

2008-ban. Ez az első magyar karóra, ami a saját szabadalmam alapján készült, és egy három tengelyen mozgó, drágakőcsapágyas tourbillon teszi igazán különlegessé. Egy angol gyűjtőhöz került végül.

Jellemzően kik a megrendelőid?

A high-end órakészítés, illetve a luxusórák gyűjtői köre igen szűk. Londonból néhány napja, Szingapúrból néhány hete tértünk vissza. A világ minden táján vannak olyan gyűjtők, akik bármit megadnak az egyedileg készült luxusórákért.

A mi vásárlóink jellemzően Nyugat-Európában és az ázsiai térségben élnek. A gyűjtői szenvedély, a minőség és az igényesség iránti érzékenység viszont összeköti őket. A személyesség, a figyelem és a teljes mértékben személyre szabhatóság ezen a piacon belül is megkülönböztet minket.

Finommechanikai művészetnek szoktam nevezni, hiszen a mai digitális világban a karórára nincs égető szükség. Aki ilyet vásárol, nem az első óráját veszi, sokkal inkább a művészet oldaláról, műalkotásként tekintenek az óráikra, melyek mellesleg az időt is mutatják. Fogaskerekenként, csavaronként, mutatónként stb., egyesével készítem el mind a 200-300 alkatrészt az adott órába, és amikor funkcionálnak, ékszerként kidolgozom őket. Van néhány svájci manufaktúra, akik hasonló jellegű órákat készítenek, de mivel minden óra teljesen egyedi, aki hozzám fordul, az pont az én munkámra vágyik.

Hogyan kell elképzelni a tervezés folyamatát?

Három alapmodellem van, amelyek alapján elkezdjük a tervezést. Van, aki teljesen rám bízza a tervezés folyamatát és olyan is, aki minden egyes részlet megtervezésében szeretne részt venni. Egyszer egy megrendelő a kiállítás után összeült a barátaival és a Ritz Carlton szalvétájára skiccelte fel az elképzelést, ami alapján elkészítettem a látványtervet. Két egyforma darabot viszont nem készítek.

A tervezés jellemzően egy-három hónapig tart, viszont utána is folyamatosan kapcsolatban maradunk a megrendelővel, képeket küldünk az óra állapotáról. Az átadás mindig személyesen, általában egy díszvacsora keretein belül történik, ahova az órakedvelő ismerősöket is elhívják. Ekkorra sokan már annyira várják az órát, mintha a gyermekük lenne.

A magasra pozícionált, de tömeggyártott órák közül a high end órákat az különíti el, hogy minden alkatrész gyakorlatilag egy külön műalkotásként is megállná a helyét. Ezért is látható minden órám szerkezete külön. A gyűjtők olyan részletekben nézik, hogy a legapróbb részlet is számít – nagyítóval szokták átvenni az órákat.

Interjú - Becsei Áron

Kép: Csiki Vivien / Igényesférfi.hu

Itthon mennyire nyitott a közönség az óráidra?

Az órakészítésnek itthon nem igazán van kultúrája. Az emberek előbb nézik meg a márkát, mint magát a szerkezetet. Itthon a luxust a Rolex, Cartier, Breitling hármas jelenti, a high-end, egyedi, kézzel készült luxusórák szegmense viszont itt kezdődik. Egyik sem jó vagy rossz, viszont össze sem lehet a kettőt hasonlítani.

Hányan vagytok jelenleg a Bexei Watches mögött?

Kis manufaktúránk van, amiben jelenleg négyen dolgozunk. Eszter, a feleségem csinál jelenleg minden, a céggel kapcsolatos egyéb teendőt, ami nem órakészítés. Idő közben bővült a csapat és ma már ketten segítenek nekem a műhelyben. A finishinget, ami az órák eszenciáját adja, viszont a mai napig én végzem.

Mennyire volt nehéz segítséget bevonni és kiadni a kezeid közül néhány munkafolyamatot?

Óriási fordulópont volt az életemben! Eljött viszont az a pont, amikor a határidők egyszerűen annyira kitolódtak, hogy nem tudtam lépést tartani a megrendelésekkel. Nem volt könnyű döntés. Órakészítő iskola nem létezik, mindent autodidakta módon, hosszú évek kemény munkájával tanultam meg. Vannak kis svájci manufaktúrák, de a finishing egy olyan féltve őrzött titok, amit soha nem adnának ki. Egyébként ez nem is feltétlenül baj, mert így egy-egy esetben akár jobb, innovatívabb megoldást is találhatok, szemben azzal, hogy könyvből megtanulod és követed a lépéseket.

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást számodra?

Mindig vannak újabb és újabb ötleteim, ezek megvalósítása, mindig nagy kihívást jelent. Maga az órapiac nagyon telített, nem elég a jó minőségű mechanikus óra, csak akkor emelkedhetsz ki, ha a legjobb vagy. Én is a csúcsot céloztam meg. Magyarországról nehéz világszinten is elismertnek lenni – de nem lehetetlen. A példányszám növelése jelenleg egy nagy megoldandó feladat számunkra, de évi 10-15 darabnál többet nem szeretnénk készíteni. Ennél nagyobb mennyiség a minőség és a vevőkkel való kommunikáció rovására menne.

A példányszám növelése mellett a saját sorozatomon szeretnék többet dolgozni, amit állandósítanék, hogy mindig elérhető legyen. A tervek közt szerepel, hogy egy-két évente előrukkoljak egy újabb modellel, ami nagyobb komplikáltságú és szakmailag kihívást jelent.

Sosem gondoltatok a költözésre?

Sokan gondolják, hogy az óra csak svájci lehet, a mi vevőink viszont ezen túl látnak, csak azt nézik, hogy hogyan van elkészítve az óra. Megfordult a fejünkben, de szeretünk itt élni – én pedig szeretem a kihívásokat.

Becsei Áron

Kép: Csiki Vivien / Igényesférfi.hu

Mikor érezted először azt, hogy ebből a történetből lehet valami?

A kis asztali órát tulajdonképpen hobbiból készíttettem, nem is álmodtam róla, hogy saját névvel el lehet órát adni. Legmerészebb álmaimat is felülmúlja, amit idáig elértünk!
Az először elkészült saját tervezésű és készítésű órámmal felkerestem az AHCI elnökét, és szakmai véleményét kértem az alkotásaimmal kapcsolatban. Ő győzött meg róla, hogy van esélyem bekerülni ennek a neves társaságnak a tagjai közé. A rákövetkező évben az AHCI tagjelöltjeként kiállítottam munkáimat a Baselworld-ön, a világ legnagyobb órakiállításán. Jelenleg az egyetlen magyar, sőt kelet-közép-európai tagja vagyok a szervezetnek.

Mit gondolsz, minek köszönhető a Bexei Watches sikere?

A csúcsot kell megcélozni és akkor biztos, hogy eredményes lesz az ember! Azt gondolom, hogy ez minden piaci szegmensre igaz. Ezen kívül nem árt, ha hiszel magadban és a kitartásról se feledkezz meg! Nálunk nincs titkos recept, ami ha kiderülne, tartanunk kellene a konkurenciától. Maga az órakészítés már egy komplex folyamat, amit ha valaki el is tud készíteni, akkor is kell az a 10-15 év, mire megismerik a munkád és a márkád szakmai körökben és a luxusóra gyűjtők szűk szegmensében.

Világéletemben az hajtott, hogy mások, sőt sokszor általam is megoldhatatlannak vélt problémákat megoldjak. Az emberek többsége a problémát elkerülni akarja, engem viszont a megoldás, az innováció lehetősége inspirál.

Mennyit kell várnia annak, aki szeretne egy Becsei Áron által készített egyedi órát?

Jövő év végéig be vagyunk táblázva, én magam sem férek fel a listára (nevet – a szerk.)

Sosem viselsz karórát?

Saját órát szívesen viselnék, de még nem volt időm elkészíteni.

interju - Csomay AndrásInterjú - Szekeres Péter