7 dolog, ami miatt mostantól másképp nézel a pezsgőre

pezsgő

A pezsgő népszerűsége töretlenül növekszik hazánkban, sokan eközben nem is sejtik, hogy az italkülönlegességben elegánsan szálló buborékok számos színes történetet rejtenek. Mi köze például a női melleknek a pezsgőfogyasztáshoz? És mit tud az a palack, amelynek az ára egy fővárosi luxusvilla árával vetekszik?

Bár a hazai pezsgőkultúra még gyerekcipőben jár, az utóbbi években látványosan éledezik: egyre igényesebb buborékosok kerülnek ki a magyar pincékből, híres champagne-i pezsgőházak tartanak exkluzív vacsorákat a legjobb hazai éttermekben, és fényűző reggelik kezdődnek pezsgős koccintással. Egyelőre mégis kevéssé ismertek a gyöngyöző ital eredetéről és egyediségéről szóló történetek, ezért összeszedtük a legizgalmasabbakat.

Egy szerencsés véletlenből született

Nem újdonság, hogy a pezsgő borból készül, a legenda szerint azonban az első alkalommal teljesen véletlenül, egy baleset következtében keletkezett a franciaországi Champagne borvidéken. A hideg téli időjárás megszakította a borkészítés során az erjesztést, tavasszal pedig, a meleg hatására végbement a második erjedés, és megjelentek a buborékok. Az ital felfedezése Dom Pérignon (1638–1715), az hautvillier-i bencés apátság szerzetesének nevéhez fűződik, aki az első kóstolásnál azt mondta: „A csillagokat iszom.” Gyorsan híre ment az újdonságnak, és attól kezdve a gyöngyöző italt kínálták mint „koronázási bort” a reimsi székesegyházban (Champagne régióban).

A legnagyobb magyart is rabul ejtette

A gyöngyöző-csillogó buborékáradatra gondolva nehéz lenne a pezsgőnél találóbb nevet elképzelni. A névválasztás gróf Széchenyi Istvánnak köszönhető, aki az 1830-ban megjelent Hitel című munkájában írt így a champagne-ról. Utazásai során, 1822-ben találkozott először az itallal, amikor barátjával, Wesselényi Miklóssal meglátogattak egy híres francia pezsgőházat. Nemcsak az ital elnevezése köthető a grófhoz, hanem az első hazai gyártású pezsgőkön szereplő címkék is, amelyeket az ő címere díszített.

A mell formájú kehely legendája

Az első pezsgőspoharat a híres legenda szerint Marie Antoinette francia királyné kebleiről formázták. Bár a pikáns történet jó társalgásindító lehet, valószínűleg ez azon legendák közé tartozik, amelyeknek nincs sok valóságalapjuk. Ráadásul ma már jellemzően nem az akkor használt kehelyszerű, öblös poharakban szolgálják fel az italt, hanem például a hosszúkás kialakítású flőtékben. Utóbbi szépen mutatja a felfelé szálló buborékokat, keskenysége miatt azonban csak minimálisan érzékelteti az ital illatát. Éppen ezért ajánlott flőte helyett inkább borospohárból kóstolni a pezsgőt, ha ki akarjuk élvezni minden zamatát.

Millió apró buborék egy pohárban

A pezsgő egyediségét többek között a buborékok adják, amelyek a látvány mellett az íz szempontjából is fontosak, hiszen nemcsak széndioxidot tartalmaznak, hanem sok más, az élményre hatással bíró illékony összetevőt is. A szakértők szerint a buborékok akkor a legjótékonyabbak, ha minél többen vannak és minél apróbbak, abban azonban nincs egyetértés, hogy ideális esetben hány darabot tartalmaz egy pohár pezsgő. Annyi biztos, hogy milliós nagyságrendről van szó, egyes becslések szerint pedig palackonként akár 50 millió is lehet a buborékok száma.

A világ legdrágább pezsgője

A pezsgő ára széles skálán mozog: 1000-1500 forint körül kezdődik, de több száz ezer forintos fajtákat is találunk. A világ legdrágább luxuspezsgője azonban még ettől is messze van: palackonként több mint 2 millió dollárba, azaz körülbelül 570 millió forintba kerül, ami a borsosabb árú budapesti luxusvillák árával vetekszik. A Goût de Diamants (magyarul: Gyémántok Íze) annyira ritka, hogy mindössze néhány darabot forgalmaznak belőle, a palackban található nedű pedig igazi “champagne”, amely 2012-ben elnyerte a legjobb íz díját. Emellett exkluzív külseje teszi értékes kincsé: a palackot ugyanis egy 19 karátos gyémánt díszíti, amely egy 18 karátos fehérarany foglalatban kapott helyet.

Kedves egészségünkre!

Köztudott, hogy naponta egy pohár vörösbor számos jótékony hatást gyakorol az egészségre, arról viszont keveset hallunk, hogy a pezsgőnek is hasonlóan pozitív élettani hatásai vannak. Szőlőalapú ital lévén nem túl meglepő, hogy antioxidánsokban gazdag, ezért mérsékelt – heti 1-2 pohár – fogyasztása segít az egészségmegőrzésben, például kifejezetten kedvezően hat a szív- és érrendszerre. A legfrissebb kutatások pedig egy további fontos egészségügyi előnyre is rávilágítottak: a pezsgő – szintén mértékkel fogyasztva – segít megelőzni az időskori feledékenységet.

Így lesz tökéletes a hőmérséklet

Ha a fentiek azonnal kedvet csináltak egy pohár finom pezsgőhöz, akkor nem árt tudni, hogy ezt az italt nem mélyhűtőben, hanem jégvödörben a legkönnyebb a tökéletes, 6-10 fok közötti hőmérsékletre hűteni. A jeget és vizet fele-fele arányban érdemes használni, mert így a leghatékonyabb a hőcsere: a jég gyorsan lehűti a vizet, az pedig a palackot, és mindez összesen 30 percet vesz igénybe.

pezsgőpezsgő - érték - értékteremtés