Manchester United: Győzelemmel indult a Solskjaer utáni időszak!

Solskjaer - Manchester United

Nyolc év alatt már a hetedik menedzser vezetheti a világ egyik legnépszerűbb fociklubját, amely 2013 óta vár az újabb angol bajnoki címre.

A labdarúgó-Bajnokok Ligája F-csoportjában a Manchester United 2-0-ra nyert a spanyol Villarreal otthonában, ezzel továbbjutott a sorozat nyolcaddöntőjébe. Ez volt az első mérkőzés három év után, hogy nem a norvég Ole Gunnar Solskjaer volt az MU menedzsere, a menesztett szakember helyét korábbi helyettese, Michael Carrick vette át.

Solskjaer legendás játékosként érkezett, de bukott edzőként távozott.

1996-ban, mindössze egy évnyi norvég élvonalban eltöltött szezon után a Moldétől igazolta le Solskjaert a skót edzőlegenda, Sir Alex Ferguson vezette Manchester United. A fiatal támadónak, akit Norvégián kívül szinte alig ismertek, olyan sztárokat kellett megelőznie a csapatba kerülésért, mint a francia Éric Cantona vagy az angol Andy Cole. A skandináv tehetség nem ijedt meg a kihívástól, első idényében 33 Premier League-találkozó jutott neki 18 gólig jutott, bajnok lett és Bajnokok Ligája-elődöntős. Fiatalos vonásai és kapu előtti pontossága miatt a brit sajtó aggatta rá a „babaarcú bérgyilkos” gúnynevet.

Solskjaer remek gólátlaga ellenére „szupercsere” volt a Unitednál, játékosként legemlékezetesebb alakítását is a kispadról beállva produkálta.

Az 1999-es BL-döntőn a 81. percben lépett pályára a német Bayern München ellen, majd Teddy Sheringham ráadásban szerzett egyenlítő gólja után a 93. percben megnyerte a serleget a klubjának.

Sir Alex Ferguson szerint Solskjaer az edzői pályára született, mert a sok kispadon ülés alatt alaposan kielemezte az ellenfeleket. „Nem azt néztem, hogy mit csinálnak a csatárok, hanem azt, hogy milyen hibákat követnek el az ellenfelek, hogy tudjam, amikor beállok, mivel tudom majd legjobban segíteni a csapatomat” – mondta korábban Solskjaer.

Solskjaer klublegendaként 2007-ben vonult vissza a Unitedból, hogy aztán a Moldénál két részletben eltöltött edzősködését követően – közben egy Cardiff City kispadján lehúzott szezonnal – menedzserként térhessen vissza az Old Traffordra 2018 decemberében.

A legutóbbi PL-aranyat 2013-ban nyerték a manchesteriek, Ferguson utolsó szezonjában.

Azóta próbálnak visszakapaszkodni Anglia trónjára, de ez olyan kiváló edzőkkel sem sikerült nyolc év alatt, mint a skót David Moyes, a holland Louis van Gaal, vagy a portugál José Mourinho, köztük olyan klublegendák is megégették magukat, mint a walesi Ryan Giggs, vagy most Solskjaer. Pedig mindegyik idényben milliók álltak rendelkezésre csapatépítésre a Forbes gazdasági magazin által 4,2 milliárd dollár (1377,6 milliárd forint) értékűre becsült egyesületnél.

A norvég visszatérése sem hozott olyan szép éveket, mint játékos idejében. Solskjaer nem tudta tartósan jó formában tartani csapatát, s úgy tűnt nem bírt az öltözőben a sztárokkal sem, a francia Paul Pogbával rendre gondjai támadtak, igaz ezzel így voltak elődjei is. Bár a 2020-2021-es idényben ezüstérmes lett a csapat a Manchester City mögött, s döntős volt az Európa Ligában, utóbbit inkább csalódásként élte meg a klub, épp a spanyol Villarrealtól kaptak ki. A mostani idényben elfogyott a levegő Solskjaer körül, olyan nagy pofonoknak köszönhetően, mint a Liverpool (0-5), a Leicester (2-4), vagy a Watford elleni (1-4) meccsek, illetve a City ellen 2-0-ra elbukott derbi hazai pályán.

„A bejárati ajtón megyek el, mert úgy hiszem, mindenki tudja, hogy mindent megtettem ezért a klubért. Ez a csapat jelent nekem mindent, s bár értünk el együtt jó eredményeket, sajnos végül nem tudtam azokat szállítani, amely a nagy cél volt, ezért kell odébbállnom” – búcsúzott keserűen a 48 éves norvég.

Solskjaer legenda marad az MU-nál, népszerűségének viszont nem tett jót, hogy nem tudott szintet lépni, egy olyan kerettel, amelyet a nyáron a portugál Cristiano Ronaldóval és a francia Raphael Varane-nal erősítettek meg.

Eddigi segítője, Michael Carrick vezeti a csapatot átmenetileg, de már keresik az utódot, aki a szezon végéig elképzelhető, hogy a volt Barcelona-tréner, Ernesto Valverde lesz. A kiszemelt francia Zinédine Zidane ugyanis felesége kérésére nem vállalta az angol melót, neje ugyanis nem kedveli a szigetországi hűvös, esős napokat. Pedig már a United-szurkolók is nagyon várják, hogy rájuk ragyogjon a nap…

(Kiemelt kép: Ashley Western / Colorsport / DPPI)

Hirdetés

Hirdetés

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!