Leonardo DiCaprio túlkoros Tarantino utolsó filmjéhez

Szász Nóri Szász Nóri | 2023.05.26 | Film | Olvasási idő: 4 perc
Leonardo DiCaprio túlkoros Tarantino utolsó filmjéhez

Samuel L. Jackson, de már Leonardo DiCaprio is túlkoros ahhoz, hogy eljátssza Quentin Tarantino utolsó filmjének főszerepét. A rendező a cannes-i fesztiválon beszélt utolsó filmjének témájáról, és arról, hogy milyen figurát álmodott meg főszereplőnek.

Tarantino már hivatalosan is bejelentette, hogy következő filmje után nyugdíjba vonul – kérdés, hogy meddig fogja ezt bírni… -, most pedig néhány részletet is elárult erről a mérföldkőről.

A rendező a Deadline kérdésére elmondta, hogy a The Movie Critic fejlesztését idén júniusban kezdik el, Tarantino pedig egy 35 éves színészt keres a főszerepre.

A „The Movie Critic” történetét egy pornóújságíró ihlette, akiről Tarantino akkor olvasott, amikor gyerekként automatákat töltött fel, azonban a történet és az a bizonyos filmkritikus is teljesen a képzelet szüleménye lesz. A film 1977-ben játszódik Dél-Kaliforniában, a karakterfejlődés íve pedig hasonló lesz, mint Robert De Niro Travis Bickle figurája esetében volt Martin Scorsese Taxisofőrjében.

„Az összes többi cucc túlságosan mocskos volt ahhoz, hogy elolvassam, de aztán volt egy pornóújság, amelynek volt egy nagyon érdekes filmes oldala” – elevenítette fel Tarantino a tinédzserkori emlékeit. „A mainstream filmekről írt, és ő volt a másodvonalbeli kritikus. Szerintem nagyon jó kritikus volt, pokolian cinikus stílussal. A kritikái a korai Howard Sternt és Travis Bickle-t elevenítették fel, ha ők filmkritikusok lettek volna. Gondoljunk csak Travis naplóbejegyzéseire.”

A „Volt egyszer egy… Hollywood” rendezője hozzátette: „De a pornós szennylap kritikusa nagyon-nagyon vicces volt és egyben nagyon durva is. Káromkodott. Faji szidalmakat használt. De a szarságai nagyon viccesek voltak. Úgy írt, mintha 55 éves lenne, pedig csak a 30-as évei elején-közepén járt. A 30-as évei végén halt meg, alkoholista volt. Ez egy olyan fickó, aki tényleg élt, de sosem lett igazán híres.”

Ami a szereposztást illeti, Tarantino megjegyezte, hogy egy harmincas évei közepén járó amerikai férfi filmsztárt keres, kiemelve, hogy friss húst keres magának, tehát nem olyan személyről lesz szó, akivel már több filmben is dolgozott.

„Még nem döntöttem el, de valaki a 35 évesek közül lesz. Mindenképpen egy új főszereplő lesz számomra” – mondta Tarantino. „Van egy elképzelésem, aki szerintem nagyon jól csinálná…” A Ponyvaregény alkotója júniusban Los Angelesbe költözik, kimondottan azzal a céllal, hogy felmérje, kik szaladgálnak még az álomgyár utcáin.

„Azt mondanám, hogy a legtöbbször az amerikaiak adták fel a saját terepüket” – tette hozzá Tarantino, utalva az amerikai akcentust öltő brit és ausztrál sztárok beáramlására. „Szerintem csak arról van szó, hogy egy csomó brit egyszerűen híresebb lett, mint a többiek. Az amerikaiak átengedték a saját területüket. Amikor a ’70-es évek moziját nézem, Robert De Nirót, Al Pacinót, Stacy Keachet akarom látni. Azt akarom látni, hogy az ilyen emberek visszatükrözik a kultúrát.”

A The Movie Critic ugyanabban az évben játszódik, mint amikor a John Flynn által rendezett Gördülő mennydörgés című thrillert bemutatták, 1977-ben. Nem véletlen talán, hogy Tarantino idén Cannes-ban a Director’s Fortnight keretében ezt a filmet mutatta be. A film forgatókönyvírója, Paul Schrader korábban az IndieWire-nek elmondta, hogy Tarantino megkereste őt, hogy újraforgatná a Gördülő mennydörgés záró jelenetét.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!